Carsten Mollerup fylder 80 år lørdag og fejrer det med koncert
Det er en af dansk kormusiks helt store profiler, der i morgen kan lade sig fejre, når han fylder 80 år. Carsten Mollerup, Naurvænget 4, Dalum, runder de otte årtier i bedste form, og han kan se tilbage på en tilværelse i musikkens verden, der kun er få forundt.

I sit meget aktive liv har Mollerup, der blev født i Esbjerg, været vidt omkring, men det er i det odenseanske, han har sat sine største aftryk.

Sit primære arbejde havde han som adjunkt og senere lektor på Skt. Knuds Gymnasium. Her blev han ansat i 1958, og han forlod skolen på Engvej efter 40 år.

Allerede som 13-årig kom Carsten Mollerup med i Radioens Drengekor, og efter studentereksamen fra Christianshavns Gymnasium begyndte han at læse musikvidenskab og engelsk på Århus Universitet. I studieårene stiftede Carsten Mollerup både Studenternes Musikklub og Studenternes Jazzklub, og han var formand begge steder.

I 1957 fik han sin cand.mag.-eksamen. To år forinden havde han lavet den første specialopgave i Danmark om afro-amerikansk folkemusik , altså blues, så det var en meget lærd person, der kom til den fynske hovedstad som gymnasielærer.

Carsten Mollerup markerede sig fra start på Skt. Knud. Ikke alene som underviser, men så sandelig også i forbindelse med gymnasiets lillekor, der var et kammerkor.

Det blev startet i 1950'erne og havde organist Kai Senstius som leder. Den lederrolle og dirigentstok overtog Carsten Mollerup også i 1958, og han blev som korets absolutte frontfigur i et halvt århundrede. En historisk milepæl var det, da Mollerup tog afsked med koret ved en stor 50-års jubilæumskoncert i 2002.

Under Carsten Mollerups ledelse blev Lillekoret, som det nu hed i folkemunde overalt, kendt viden om gennem en lang række udsendelser i Danmarks Radio såvel i radio som på tv.

Med Carsten Mollerup i spidsen drog koret ligeledes udenlands, og uanset hvor Mollerup optrådte med sine sangere, udmøntede det sig i fremragende anmeldelser og rosende omtale. Koret var i radio og tv i masser af lande rundt om i Europa, og det blev desuden til en mængde optrædender med store, anerkendte symfoniorkestre.

Da Odense Universitet var blevet en realitet, skiftede Lillekoret, der i 1963 af Mollerup også var blevet udvidet med et Storekor, der primært fungerede som koncertkor, fra at være gymnasiekor til universitetskor.

Også det kor gjorde Carsten Mollerup til en international institution, og i de følgende 20 år blev det til adskillige koncerter i Europa samt en succesrig rundrejse i USA. Desuden udgav koret i 1990 dets første cd med titlen "Oh Danmark," og samme år var det en kæmpe attraktion ved en koncert i Wien.

I 2000 kom endnu en cd på gaden. "A Ceremony of Carols," hedder den og indeholder 27 live-optagelser fra 12 års meget populære koncerter i Odense Domkirke, der gik under betegnelsen "A Festival of Carols."

Ved disse lejligheder fik Carsten Mollerup fyldt domkirken til sidste plads med sangglade mennesker, der livligt deltog i fortolkningerne af de kendte melodier.

Selve begrebet "A Festival of Carols" tog sin begyndelse i 1968, og først i 2001 stod han for sidste gang i spidsen for koret ved den begivenhed.

Carsten Mollerup er, som indledningsvis nævnt, fortsat meget aktiv. Derfor er han heller ikke at træffe på privatadressen på fødselsdagen.

Til gengæld kan han træffes og lykønskes i Skt. Hans Kirke.

Her er der nemlig med start klokken 16 offentlig koncert, hvor 75 af Lillekorets tidligere medlemmer deltager.

Da julen som bekendt står for døren, bliver programmet et udvalg af de sange, der fra 1968-2001 gjorde korets årlige "A Festival of Carols" til en gigantsucces.

De tidligere kormedlemmer vil yde deres bedste, og Carsten Mollerup vil endnu en gang nyde at være omgivet af en del af de mennesker, han har videregivet en interesse for musik og sang. Og ikke mindst omgivet af en garanteret fyldt Skt. Hans Kirke.
  • Fyens Stiftstidende