Den amerikanske skuespiller og model Andie MacDowell, der fylder 60 år lørdag den 21. april, fik sit filmgennembrud i Steven Soderberghs lille ægteskabsdrama "Sex, Løgn og Video" i 1989.

Filmen blev en stormende succes og indbragte hende en Golden Globe-nominering og flere andre hæderspriser.

Indtil da var det en kamp at være skuespiller - også selv om det ikke skortede på roller, fortæller MacDowell.

- Af alle skuespillere i verden fik jeg formentlig den værste start, fortalte hun for nylig til det amerikanske underholdningsmedie Vulture.

Her henviste hun til sin sydstatsdialekt, som hun bar med sig fra opvæksten i små kår i South Carolina. Den var så iørefaldende, at den ikke kunne bruges i rollen som Jane Porter i debutfilmen "Greystoke - Legenden om Tarzan, Abernes Konge" fra 1984. I stedet måtte den erfarne kollega Glenn Close lægge stemme til.

Mange kender også MacDowell som Carrie i den populære britiske spillefilm "Fire Bryllupper og En Begravelse" fra 1994, der ligeledes indbragte hende en Golden Globe-nominering som bedste kvindelige skuespillerinde.

Siden har Andie MacDowell haft et hav af filmroller, senest "The Last Laugh" i 2018.

Hendes ansigt har været kendt siden først i 1980'erne, da hun var model for modemagasinet Vogue og blikfang i reklamer for Calvin Klein, Armani, L'Oréal og Yves Saint Laurent.

Inden filmkarrieren læste Andie MacDowell drama - method acting - ved Actors' Studio i New York. De senere år har hun især gjort sig i tv-serier og små "independent"-film.

MacDowell har været gift to gange, første gang i 1986 med ranch-ejer og tidligere model Paul Qualley, med hvem hun har en søn og to døtre. De blev skilt i 1999.

To år senere giftede hun sig med forretningsmanden Rhett Hartzog - denne gang holdt ægteskabet i tre år. (Ritzau)

  • fyens.dk