Satirisk sanger med styr på matematikken fylder 90

(ARKIV) 1968 Tom Lehrer, sangskriver og satiriker.; The American satirist, pianist, and mathematician professor Tom Lehrer ( 1928-) . Den Amerikanske singer-songwriter Tom Lehrer fylder 90 år den 90 år mandag den 9. april 2018. (Foto: Karl Høver/Ritzau Scanpix)

Satirisk sanger med styr på matematikken fylder 90

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amerikaneren Tom Lehrer, der mandag den 9. april fylder 90 år, er en ener, der i en ung alder opnåede verdensomspændende succes, men lagde musikkarrieren på hylden med blot 37 sange på cv'et.

Han sprang flere trin i grundskolen over og kom allerede som 15-årig ind på det prestigefyldte Harvard University.

Men Lehrer brugte ikke alle sine kræfter på ligninger og matematiske problemstillinger. Samtidig skrev han sange, der på satirisk vis tog fat i kulturen på de amerikanske universiteter.

I de intellektuelle kredse var Lehrers lette musik og finurligt sammensatte ord populære i 1950'erne og 1960'erne. På sin egen måde faldt han ind i tidsånden med kritik af den amerikanske miljø- og udenrigspolitik.

På den måde blev han en frontløber for det ungdomsoprør, som i 1960'erne tog sit udspring på universiteterne.

Hvorfor Tom Lehrer pludselig droppede at stå på en scene og fokuserede på at undervise, beskriver netmediet Buzzfeed som lidt af et mysterie i en længere portrætartikel.

Tidligere har han sagt, at han simpelthen mistede gejsten, og at han ikke længere kunne finde på sjovt materiale, mens den kolde krig og atomtruslen buldrede af sted.

- Noget, som jeg tidligere syntes, var sjovt, er skræmmende nu. Jeg føler mig ofte som en indbygger i Pompeji, der er blevet bedt om at sige noget sjovt om lava, sagde Lehrer i et interview i magasinet People i 1982 - 10 år efter sin sidste optræden. (Ritzau)

Satirisk sanger med styr på matematikken fylder 90

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce