Politisk poet

Forfatter og digter Erik Stinus har kræft og er døende. Han bor nu på Håndværkerforeningens plejehjem i København NV.
Foto: EHRBAHN JACOB/POLFOTO

Politisk poet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 75

"Nogle digte definerer poesien - det synes alene at være deres budskab". Men det er langt fra det eneste budskab, Erik Stinus har formidlet med sine digte. Lørdag fylder forfatteren 75 år.

Siden sin debut med digtsamlingen "Grænseland" i 1958 har han i sin omfattende og brogede produktion af digte, noveller, romaner, sange, boganmeldelser og artikler, knyttet sin poesi uløseligt sammen med sit politiske engagement.

Erik Stinus’ udsyn strakte sig fra det vordingborgske til den ganske verden, da han som 18-årig fik hyre som tjenerelev på en af Østasiatisk Kompagnis handelsflåder. Det var mødet med den vestbengalske fattigdom, der såede spiren til hans politiske bevidsthed og retfærdighedssans. Det var sidstnævnte, der fik ham til først at melde sig ind i Danmarks Kommunistiske Ungdomsforbund (DKU), senere ind i moderpartiet, for til sidst i 1957 at melde sig definitivt ud af partibevægelser.

Trods bruddet med partiet opfatter digteren sig endnu som anti-imperialist. Hans engagement er heller ikke til at tage fejl af. Sammen med sin livsledsager, den indiske forfatter og nu afdøde Sara Mathai, blev han u-landsfrivillig og involverede sig i internationale solidaritetsbevægelser, der dækker bredt i det sidste halve århundredes katalog over den progressive danmarkshistorie.

Det er nu alligevel sine poetiske arbejder, Erik Stinus er blevet hædret for. Ud over at have modtaget mange anerkendelser i form af fondsmidler og legater er han tildelt otte store hæderspriser. Blandt andet Kritikerprisen (1979), Martin Andersen Nexø Fondens Pris (1986), Forfatterforeningens Fredspris (1992 og 2005) og Nazim Hikmet Poetry Award (2009). Sidste år ærede kritikere og kolleger hans 50 år i branchen med en 400 sider stor jubilæumsbog. (ritzau)

Politisk poet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce