Politisk engageret instruktør


Politisk engageret instruktør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

75 år: Græsk af fødsel, opvækst og baggrund, men bosiddende i Frankrig det meste af sit liv og fransk statsborger siden 1956.

Filminstruktøren Costa-Gavras, der fylder 75 år i dag, har også i sit professionelle virke forstået at navigere mellem flere kulturer.

Han kom til at bøde for sin fars venstreorienterede synspunkter, idet han blev nægtet optagelse på universitetet i sit hjemland og fik også afslag på visum til USA.

Costa-Gavras valgte Frankrig som sin base, og han instruerede sin første spillefilm i 1965.

Fire år senere fulgte "Z", en politisk thriller, der rettede et særdeles skarpt lys mod den græske militærjunta. "Z" blev belønnet med to Oscar-statuetter, og i de følgende år underbyggede han sin position som en stærkt politisk engageret instruktør, der forstod at kombinere sit engagement med spændingsfilmens klassiske virkemidler.

I 1982 nåede karrieren et nyt højdepunkt med Costa-Gavras' første amerikanske film, "Missing". Jack Lemmon brillerede i den gribende beretning om, hvordan militærkuppet i Chile og de efterfølgende udrensninger blev gennemført med kompetent bistand fra USA, og herefter kunne instruktøren føje De Gyldne Palmer i Cannes og endnu en Oscar til sit cv.

Nogle år senere kom "Forrådt" om racismen i USA og "Music Box", der blev hædret som bedste film på festivalen i Berlin. I marts skal Costa-Gavras for første gang instruere i Grækenland, når optagelserne til "Eden is West" begynder.

I 2005 var Costa-Gavras formand for juryen på Copenhagen International Film Festival, der ved samme lejlighed hædrede ham for en glorværdig karriere. (ritzau)

Politisk engageret instruktør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce