Pernillas mange roller

Pernilla August fylder 50 år i dag.

Pernillas mange roller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 år: Pernilla August, der fylder 50 år i dag, blev døbt Mia Pernilla Hertzmann-Ericsson. Men den store svenske skuespiller holdt fast ved sit nye efternavn efter skilsmissen fra den danske instruktør.

Hun havde haft sin filmdebut, før hun blev optaget på teaterskolen i Stockholm i 1979. Her opdagede Ingmar Bergman Pernilla August og gav hende en rolle i "Fanny og Alexander".

De følgende år havde hun markante roller på Folketeatret i Gävle og på Dramaten i Stockholm. Det store gennembrud kom i 1992, da Bergman engagerede hende til sin selvbiografiske "Den gode vilje", der både blev lavet som tv-serie og som film.

Det skete med Bille August som instruktør, og både filmen og Pernilla Augusts indsats udløste priser på festivalen i Cannes. På det tidspunkt var de et ægtepar, efter at hun nogle år tidligere var blevet skilt fra skuespilleren Klas Östergren. Graviditet forhindrede hende i at spille den rolle i "Åndernes hus," som gemalen i stedet gav til Winona Ryder.

Seks år ægteskab

Ægteskabet holdt seks år. Pernilla August har til gengæld ikke haft problemer med gradvist at omstille sig til en anden slags roller, typisk som frustreret og svigtet hustru i alderstrinnet efter den første ungdom.

Men der har også været roller af en helt anden støbning. George Lucas lod hende spille Shmi Skywalker i to af sine stjernekrigsfilm, mens hun fremstillede Jomfru Maria på tv.

Til de seneste års store film hører "Hvis jeg vender mig om", hædret i Berlin med en kollektiv Sølvbjørn til Pernilla August og det øvrige skuespillerensemble. Hun brillerede i Per Flys "Drabet" og videreførte samarbejdet med den danske instruktør i hans tv-serie "Forestillinger".

Pernilla Augusts debut som instruktør, "Blindgængere", fik biografpremiere i 2005. (ritzau).

Pernillas mange roller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce