Nationalmuseets vogter

Forhenværende rigsantikvar Olaf Olsen fylder 80 år i dag.

Nationalmuseets vogter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80 år: Han har udgravet vikingeskibe i Roskilde Fjord, værnet om Nationalmuseet i årtier og fået sjælden hæder af Dronningen. Men der er meget mere at berette om for professor i arkæologi og tidligere rigsantikvar Olaf Olsen, når han i dag lægger år nummer 80 bag sig på gården "Rikkeslyst" i Odder.

Som uddannet cand.mag. i historie og geografi var han fra 1950 ansat som medhjælper ved Nationalmuseet. Olaf Olsens store dedikation til faget gjorde ham otte år senere til museumsinspektør samme sted. Og da han sagde farvel som leder af sit elskede museum i 1995, var det som en rigsantikvar, der havde udvidet museet mærkbart. En indsats, der blev savnet af de ansatte og hædret af dronning Margrethe, da Olaf Olsen i 2003 modtog en medalje fra den Arkæologiske Fond som den blot sjette i historien.

En historie som Olaf Olsen selv har skabt tusindvis af andre passager i, når han har stået bag adskillige bind af encyklopædier med danmarkshistorie til boghylden i de danske hjem.

I udlandet kendes Olaf Olsen mest for sine arkæologiske udgravninger af blandt andet vikingeskibe i Roskilde Fjord og bøger herom. Det har givet den myreflittige professor pladser i en række internationale akademier for arkæologi.

Faget har aldrig sluppet Olaf Olsen, der som søn af historieprofessor Albert Olsen og bror til blandt andre den tidligere formand for Folketinget Erling Olsen har omgivet sig med andre ildsjæle end sin kone Rikke.

Selv i en høj alder har kulturarvens væbner fortsat studierne i sit fag i de sene aftentimer, så det skulle ikke undre, hvis det også sker, selvom han bliver 80. (ritzau).

Nationalmuseets vogter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce