Modine banede vej for Cruise

Skuespilleren Matthew Modine, især kendt som den kække Private Joker i "Full Metal Jacket" fylder 50 år i dag.

Modine banede vej for Cruise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 50

Allerøverst på Hollywoods firmament er den amerikanske karakterskuespiller Matthew Modine, som fylder 50 år i dag, ikke nået op. Det på trods af at han er en bedre skuespiller end f.eks. Tom Cruise, som kun fik sin gennembrudsrolle i "Top Gun", da Modine takkede nej på grund af producernes koldkrigs attitude.

Til gengæld har Modine skabt sig en mere nuanceret karriere på celluloid og teater med sin lidt skæve stil og har indspillet med en række af de store instruktører. Oveni har han selv både instrueret og produceret.

Modine voksede op i en californisk mormonfamilie som den yngste af syv børn og en far, der var operatør i drive-in-biografer, hvilket fik sønnen til som niårig at beslutte sig for skuespillervejen.

Han debuterede i 1983 i "Baby, It’s You." Derefter kom der gang i sagerne med hovedroller i både instruktøren Robert Altmans "Streamers" om det spændte forhold i en gruppe amerikanske soldater på vej til Vietnam og i Alan Parkers post-vietnamdrama "Birdy" sammen med Nicolas Cage.

Kort efter fulgte Modines vel nok bedst kendte rolle som Private Joker i mesterinstruktøren Stanley Kubrick’s Oscarvinder "Full Metal Jacket". En oplevelse som Modine har skrevet en prisbelønnet dag- og fotobog om.

Siden har Matthew Modine spillet hovedrollen i bl.a. film som "Married to the Mob", og et andet Altman-mesterværk "Short Cuts", samt Piratdramaet "Djævleøen" og "Flowers for Algernon". Modine blev desuden nomineret til en Emmy for Den fremragende aidsfilm "And the Band Played On", og for "What the Deaf man heard".

På den anden side af kameraet har Modine instrueret en række anerkendte kortfilm.

Han har siden 1981 været gift med Cari, som han har to børn med. Ud over karrieren har han stiftet et initiativ, der skal få folk til at cykle fremfor at fyre benzin af og en fond, der skal genskabe tiltroen til ordet liberal, som han mener, at politikerne har miskrediteret. (ritzau)

Modine banede vej for Cruise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce