Minister for sin fødeø


Minister for sin fødeø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 85

Tidligere grønlandsminister Knud Hertling blev i 1971 den første grønlænder, der kom til at beklæde posten som minister for sin fødeø i en dansk regering.

Knud Hertling blev født 7. januar 1925 i Paamiut (Frederikshåb) i Sydgrønland, men voksede op i Aasiaat (Egedesminde). Han og hans lillebror blev adopteret af den danske præst Svend Hertling.

I 1945 flyttede Knud Hertling til Danmark. Han tog juridisk embedseksamen fra Københavns Universitet i 1956 og blev samme år ansat som sekretær i Ministeriet for Grønland. Han blev sendt til Grønland og arbejdede i 1961-1964 som den eneste dobbeltsprogede jurist i landshøvdingens administration.

Hertling blev socialdemokratisk medlem af Folketinget i 1964, valgt i Grønland. Fem år senere stiftede han partiet Sukaq, som skulle arbejde for større grønlandsk selvstændighed. Knud Hertling nedlagde sit eget parti, da statsminister Jens Otto Krag i 1971 udpegede ham som grønlandsminister. Han fortsatte under Anker Jørgensen (S) til december 1973.

Knud Hertling har hele livet stået på Grønlands side, og han var også med til at formulere de grønlandske ønsker til det senere hjemmestyre.

Fra 1973 sad han i Grønlandsrådets sekretariat og siden i Den Kongelige Grønlandske Handel.

Han har desuden beklædt en række tillidsposter og virket som konsulent.

Endvidere har han skrevet flere bøger om Grønland, modtaget Den Grønlandske Forfatterforenings Pris og er blevet tildelt Grønlands Hjemmestyres fortjenstmedalje, Nersornaat.

Minister for sin fødeø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce