Madonnaen over dem alle fylder 60

Madonna har gennem 35 år forarget og begejstret, været belastende og berigende. Men alle ved, hvem hun er. Når hun er væk engang, vil hun stå på hylden med andre helt store 80'er og 90'er-ikoner som Michael Jackson og Prince. Forskellen er, at Madonna er her endnu. Wikimedia/Free

Madonnaen over dem alle fylder 60

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alderen til trods står Madonna Louise Veronica Ciccone som popmusikkens ubestridte dronning igennem årtier, når hun torsdag den 16. august fylder 60 år.

I over 35 år har hun udfordret konventioner, skubbet til grænser og været en af verdens førende popmusikere.

Hendes jernhårde selvdisciplin er legendarisk, og en nærmest naturstridig fysisk topform skyldes angiveligt fem timers hård fysisk træning - hver dag.

Det drive har gjort hende til USA's mest velhavende kvindelige musiker med en selfmade-karriere, der anslås til at være tre-fire milliarder kroner værd ifølge Forbes.

Uanset at det er flere år siden, hun har turneret eller udsendt nye album.

Madonna voksede op i et katolsk hjem, og opgøret med snærende katolske værdier og kirkens syn på seksualitet har været en tydelig drivkraft i hendes lange karriere.

Hun er et globalt stilikon, som har genskabt sig selv igen og igen med dygtig hjælp af de bedste nye hotshots i branchen.

Det store gennembrud kom med "Like a Virgin", som gav genlyd i popverdenen og revolutionerede kvindelige kunstneres råderum. Hun var en øjeblikkelig torn i øjet på den katolske kirke. Sangen om jomfruen berørt for første gang var et stift stykke for kirken at tage.

Pave Johannes Paul II opfordrede publikum til at holde sig væk fra hendes koncerter. Bedre reklame kan ikke købes for penge, og hendes efterfølgende turné blev en kæmpesucces.

Det aggressive opgør med den sexforskrækkede katolske kirke fortsatte med videoen til monsterhittet "Like a Prayer", hvor Madonna forfører en sort Jesus.

Selviscenesættelse og musik er uadskillelige sider af Madonnas karriere. Hun har skånselsløst brugt af sig selv, og det er sagt om hende, at det eneste, hun nu mangler at blotte, er et røntgenfotografi.

Selv om hun laver musik, der sælger millioner af plader verden over, og i nogle øjnes overbruger sex som et billigt virkemiddel, så har Madonna gennem årtier også været kunstnerisk anerkendt for sin evne til konstant at flytte musikken.

Såsom da hun efter 20 år i branchen i 1997 med albummet "Ray of Light" formåede endnu et imponerende kunstnerisk comeback, hvor hun miksede elektronisk musik med pop og igen skabte en helt ny lyd, som andre så kunne forsøge at efterligne.

Mens den musikalske fornyelse med tiden er blevet mindre, er Madonnas evne til at provokere uforandret. Blandt andet har hun støttet den russiske protestgruppe Pussy Riot.

Ud over musikken har hun undervejs optrådt i en lang række film som "Helt vild med Susan", "Who's That Girl?", "Evita" og James Bond-filmen "Die Another Day".

Hun har været gift med skuespilleren Sean Penn og instruktøren Guy Ritchie. Og har ikke dementeret historier om utallige andre kortvarige herrebekendtskaber.

Hun er mor til seks børn, heraf fire adoptivbørn. (ritzau)

Madonnaen over dem alle fylder 60

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce