Jægersoldat og forsvarschef

General og fhv. forsvarschef Jørgen Lyng (th).
Foto: KIRKHOLT PHOTO/POLFOTO

Jægersoldat og forsvarschef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 75

Slank, rank med en legendarisk arbejdsevne og en til tider hårdhændet målbevidsthed.

Sådan lyder karakteristikken af Jørgen Lyng, der som forsvarschef var med til at oprette Den Internationale Brigade og sætte skub i dansk deltagelse i internationale missioner. En udvikling, som er kulmineret med Danmarks engagement i Irak og Afghanistan. Lørdag fylder han 75 år.

Jørgen Lyng blev forsvarschef i 1989 blot en uge før Berlin-murens fald. Han overtog et militær, hvis opgave havde været at se tilstrækkeligt truende ud til, at russerne ville holde sig væk. Med Murens fald var den opgave pludseligt væk, og mens tyskerne fejrede begivenheden, blev det danske forsvar kastet ud i en kamp for at undgå nedskæringer.

Med den strategisk tænkende lektor-søn fra Aalborg i spidsen begyndte forsvaret hurtigt at undersøge, hvad Danmark kunne sende på operationer uden for NATO’s område, hvis det politiske ønske skulle opstå. I sommeren 1990 fulgte den skelsættende udsendelse af korvetten "Olfert Fischer" til Den Persiske Golf under den første Irak-krig. En udsendelse, der regnes som starten på Danmarks "aktivistiske" udenrigspolitik, og som blandt andet skyldtes pres fra Forsvarskommandoen og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).

Jørgen Lyng var også strategen bag den succesfulde udsendelse af kampvogne sammen med de letbevæbnede danske soldater under den jugoslaviske borgerkrig nogle år senere.

Her viste han sit overblik ved at være tilbageholdende med at sende danske soldater på opgaver med vanskelige mandater, som eksempelvis i Srebrenica, hvor hollandske FN-soldater ikke kunne forhindre massakren på 8000 bosniske muslimer.

Selv om Jørgen Lyng var med til at indlede det internationale engagement, blev han fra flere sider kritiseret for ikke at trimme forsvaret hårdt nok til en ny tid.

Før Lyng blev forsvarschef, var han som ung officer med til at oprette Jægerkorpset og gennemgik en skrap uddannelse hos den engelske elitestyrke SAS.

Han var i forsvaret, indtil han faldt for den daværende aldersgrænse på 62 år.

Som den sidste forsvarschef fik han en pompøs afskedsparade med deltagelse af skibe, jagerfly, kanoner, helikoptere og hesteeskadroner samt en enkelt specialtrænet schæferhund, inden massiv kritik førte til aflysning af den senere forsvarschef Christian Hvidts tilsvarende parade til 1,7 millioner kroner.

Privat er Jørgen Lyng far til tre børn og bor i København. (ritzau)

Jægersoldat og forsvarschef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce