30 år: I årevis lå det i kortene, at Ivan Basso mandag den 26. november kunne have fejret sin 30 års fødselsdag som cykelsportens største rytter. Basso var udset som ny Tour-konge, ja som verdens bedste rytter.

Men hans fald for dopingfristelserne kom i vejen, og i dag er norditalieneren karantæneramt og arbejdsløs. Basso blev før Tour de France 2006 rullet ind i dopingsagen Operacion Puerto, hvor han indledningsvis nægtede alt. Men sagen førte til, at Basso blev sendt hjem fra det løb, han var favorit til at vinde som stjerne på CSC, og siden førte det til et endeligt brud mellem ham og hans chef og mentor, danske Bjarne Riis.

Det var enden på et samarbejde, der havde været i gang i mere end to år, og som havde været så tæt og så stor en satsning fra Riis' side, at mistanken også ramte den danske CSC-chef, men Riis har nægtet ethvert kendskab til Bassos forhold til lægen Fuentes. Selv indrømmede Basso i foråret 2005, at han havde planlagt bloddoping i Touren 2006, men han afviste at have brugt det.

Basso fastholdt med andre ord, at alle hans sejre i karrieren var vundet rent - heriblandt den suveræne præstation i Giro d'Italia i 2006, da han vandt løbet med den største sejrsmargin i mere end 30 år. Efter indrømmelsen sagde Bjarne Riis til Jyllands-Posten, at han håbede, at Basso ville komme igen efter en karantæne, for han mente, at rytteren var for ung til at stoppe som rytter.

- Det er lidt synd, at vi aldrig fik at se, hvor god han er. Han er et kæmpe talent, som jeg synes, det er en skam, det skal ende sådan for. Men han kender selvfølgelig konsekvenserne af den slags dumheder, lød det fra Riis.

Basso selv har givet udtryk for, at han vil gøre alt for at komme tilbage til den sport, som han var prædestineret til at skulle styre.

(ritzau)