De Radikales miljøordfører Ida Auken fejrer søndag den 22. april sin 40-års fødselsdag med bogen "Dansk". Her inviterer hun til en samtale om danskhed.

Dagen efter at Socialistisk Folkeparti i januar 2014 forlod Helle Thorning-Schmidts S-R-SF-regering, gik Ida Auken til De Radikale.

- Der var ingen vej frem med SF. Vi var kørt direkte ind i muren alle sammen. Det projekt, vi havde arbejdet på med at lave en grøn omstilling i Danmark, havde nået sin ende, siger Ida Auken.

- Men jeg følte ikke, at jeg var færdig i politik. Derfor skiftede jeg til et parti, hvor jeg i dag virkelig føler, at jeg er kommet hjem.

Hun var ikke fristet af Socialdemokratiet som SF's "arbejderister", tidligere skatteminister Thor Møger Pedersen, eks-sundhedsminister Astrid Krag, politisk ordfører Jesper Petersen, Nanna Westerby og Mattias Tesfaye.

- Jeg hører hjemme hos De Radikale. Grøn omstilling, uddannelse og internationalt udsyn er mine absolutte mærkesager, siger Ida Auken.

Ved valget i 2015 slog hun De Radikales tidligere ligestillingsminister Manu Sareen med 10.431 personlige stemmer.

Hun blev i 2013 valgt som en af de unge globale ledere på konferencen World Economic Forum i Davos i Schweiz. Hun var "en af 40 under 40" i Europa. Siden har hun arbejdet meget med cirkulær økonomi.

- Jeg har lige talt om kunstig intelligens i Bruxelles ved en stor konference, som Politico arrangerede. Jeg inviteres ofte som hovedtaler om digitalisering, kunstig intelligens og cirkulær økonomi, siger Ida Auken.

Hun er datter af SF's EU-parlamentariker, Margrete Auken. Hendes far, litteraturprofessor Erik A. Nielsen, har skrevet bøger om salmedigteren Kingo og kristendommens billedsprog.

Ida Auken blev i 2006 teolog fra Københavns Universitet. Siden var hun i praktik som præst på Rigshospitalet og i Anstalten ved Herstedvester.

I 2007 blev hun valgt til Folketinget i Valby-kredsen. Hun blev genvalgt i 2011 og 2015 med stigende personlige stemmetal.

I Folketinget var hun SF's miljøordfører og blev i 2010 formand for Folketingets miljøudvalg. 3. oktober 2011 blev hun miljøminister i Thornings S-R-SF-regering indtil 3. februar 2014.

Ida Auken er gift med professor Bent Meier Sørensen fra Copenhagen Business School. Parret har sønnerne Niels og Simon og bor på Frederiksberg. (Ritzau)

  • fyens.dk