Happy birthday sweet 70

Musikeren Neil Sedaka stod bag nogle af 50’ernes største hits og er stadig aktiv på musikscenen.

Happy birthday sweet 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sangeren, pianisten, sangskriveren og komponisten Neil Sedaka fylder 70 år i dag.

Millioner af mennesker kan relatere oplevelser fra deres liv, og især de unge år, til hits som "Oh! Carol", "Happy Birthday Sweet Sixteen", "Next Door to an Angel" og "Breaking up is hard to do".

Sangene er gedigent håndværk i en stil, der karakteriserede perioden fra slutningen af 1950’erne og fem-seks år frem. Men de bedste af dem rummer lidt mere end det. Sedakas musikalske baggrund satte ham i stand til at skrive melodier med et ekstra touch, som bidrog til at give sangene evergreen-status.

Begyndte med klassisk

Som otteårig begyndte Neil Sedaka at spille klassisk klaver på Juliard School of Music i New York, hvor han blev regnet for et stort talent. Senere forsøgte han sig med pop- og rockmusik i håb om at vinde sine skolekammeraters anseelse, og karrieren tog for alvor fart, da naboerne præsenterede ham for deres søn, Howard Greenfield.

Duoen Sedaka-Greenfield blev et begreb som komponister og sangskrivere, og ud over de melodier, Neil Sedaka selv sang til succes, stod tidens store navne i kø for at aftage deres produkter.

Da den britiske invasion, anført af The Beatles, rullede ind over USA og resten af verden, blev der længere mellem Sedakas hits, men i starten af 1970’erne kom Neil Sedaka igen til ære og værdighed som sanger. LP’erne "Solitaire" og "The tra-la Days are Over" rummede stærke numre, i hans egne og senere også i andres fortolkninger.

Nogle år tidligere havde duoen afsluttet deres samarbejde, og i 1986 døde Greenfield af aids. Ved den lejlighed sørgede Sedaka for udgivelsen af "My Friend", et dobbeltalbum med deres mest kendte melodier.

Neil Sedaka er fortsat særdeles aktiv. Med jævne mellemrum er der kommet både genudgivelser og helt nyt materiale, og han har ikke været i stand til at holde et løfte til familien om at indstille sin turnévirksomhed.

Sedaka har siden 1962 været gift med Leba, og det er der kommet en søn og en datter ud af. Tre generationer af familien bidrog til cd’en "Waking up is hard to do", der udkom i januar og rummer en række af bedstefars succeser, nyarrangeret som børnesange. (ritzau)

Happy birthday sweet 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce