Han venter fortsat på kronen

Englands tronfølger prins Charles er stadig indstillet på at blive konge.

Han venter fortsat på kronen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prins Charles er kronprins i en alder af 60

Den britiske tronfølger prins Charles bliver fejret to gange, når han i dag runder de 60 år.

Ved siden af en officiel fest hos sin mor dronning Elizabeth II i Buckingham Palace torsdag aften, holder Charles dagen efter en privat fest med familie og venner på sit landsted Highgrove i grevskabet Gloucestershire i det vestlige England.

Prins Charles, der nu har nået en alder, hvor mange langsomt forbereder sig på deres pension, er britisk tronarving og synes klart indstillet på at blive britisk konge. Han er blevet gift med sin sande kærlighed Camilla, og befolkningen er ikke længere vendt mod ham, hende eller hans rolle som den længst siddende tronfølger i sit lands historie.

Ulykkelig barndom

Det fortælles, at der blev danset i gaderne foran Buckingham Palace, da den ældste af dronning Elizabeths børn blev født en novembernat for 60 år siden, selv om Charles senere talte om en ulykkelig barndom, hvor han ofte følte sig ensom og fortabt.

Men også i barndommen og ungdommen var han i offentlighedens søgelys. Da han som studerende kom til Australien på et udvekslingsbesøg ventede over 300 journalister på ham. Da han senere studerede arkæologi og antropologi på Cambridge var det svært for ham at falde ind.

- Hans medstuderende opfattede ham som et fænomen, fremmede på gaden stirrede efter ham, og medierne så ham som en historie, hedder det i en biografi af Gyles Brandreth.

Charles, som flere gange har klaget over et distanceret forhold til sin far, prins Philip, kom i centrum som ingen andre efter forlovelsen med Diana, og brylluppet i 1981 blev overværet af hundredvis af millioner seere verden over.

Besat af Camilla

Ægteskabet blev dog hurtigt problemfyldt, og efter år med spekulationer og rygter i pressen blev Charles af mange opfattet som lidt følelseskold og ubeslutsom. Det største problem i ægteskabet var Camilla, som den britiske tronarving havde været tæt på siden sin ungdom.

- Han var som besat af hende og kunne ikke frigøre sig, sagde eks-kammertjeneren Stephen Barry.

I 1993 kulminerede affæren mellem Charles og Camilla i medierne, da der blev offentliggjort en intim telefonsamtale, som parret havde ført. Samme år blev Charles skilt fra Diana.

I offentligheden var der størst sympati for Diana. Efter den fatale bilulykke i Paris i august 1997, hvor Charles ilede til Frankrig, begyndte han at vise mere åbenlys omsorg for sønnerne, William og Harry, som han i dag har et godt forhold til. Da han i 2005 giftede sig med Camilla, blev der mere ro om hans privatliv.

Prins Charles er involveret i snesevis af velgørenhedsforetagender, hvoraf han selv har stiftet en del. Hans engagement og interesser strækker sig fra økologisk landbrug over alternativ medicin til byarkitektur og klimabeskyttelse. Han har skabt overskrifter med opsigtvækkende og kontroversielle udtalelser.

Der bliver løbende fremsat spekulationer om, hvorvidt Charles vil give afkald på tronen til fordel for sin søn William. Men nogen finder det urealistisk. Journalisten Emma Soames har understreget, at "ingen vil for alvor støtte den latterlige idé, at forfatningen skal ændres for at gå uden om en mand, der hele sit liv har forberedt sig på rollen". (ritzau)

Han venter fortsat på kronen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce