Han skabte Bianca-båden


Han skabte Bianca-båden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 75

Bådebygger Holger Leth Christensen, Reberbanen 8, Rudkøbing, der fylder 75 år i dag, var i mange år ikke bare Danmarks formentlig største bådebygger - han var samtidig den nok mest vovelige. Han brød nemlig med gamle traditioner, når det gjaldt materialevalg, og gjorde glasfiberfartøjer til en bølgende succes.

Holger Leth Christensen var i begyndelsen af 1960’erne og i de følgende årtier således blandt pionérerne inden for bådebygning i kunststof og nåede langt, både i kvalitet, design og produktion. Da han i 1963 med bådebygning for øje købte Langelandsbanens nedlagte remise på havnen i Rudkøbing, havde han de bedste forudsætninger med i bagagen. Hans plan var at bygge landets første seriefremstillede dansk-konstruerede både af det indtil da næsten ukendte materiale polyester-armeret glasfiber.

Forinden havde han arbejdet som traditionel bådebygger i Århus og på det ansete Molich-værft i Hundested, hvor han blandt andet var med til at bygge elegante havkrydsere til det amerikanske marked. På et lille værft på Stige Ø i Odense Fjord startede han i 1959 byggeriet af træbåden Peti, men det blev med hovedsæde i Rudkøbing, han fra 1964 skabte sit egentlige livsværk. Over 600 eksemplarer af pionérbåden Bianca 27 blev det til, og den efterfulgtes af andre modeller. I Rudkøbing opførtes den ene hal efter den anden, og da Leth Christensen i starten af 1970’erne købte Sagitta-værftet i Svendborg, blev han en af Danmarks største bådebygger, en overgang med 225 medarbejdere.

Der skulle en oliekrise til at bremse op for udviklingen men ikke for arbejdslysten. Værfterne måtte afhændes,men Leth Christensen startede siden Blue Dane/Blue Leth-værftet i Rudkøbing og etablerede Leths Yacht Værft ved byens færgelejer. Sønnen Anders Leth Christensen ind i virksomheden og rykkede i 2002 Bianca Yacht ind i de haller, hvor faderen i sin tid lagde grunden til sine værfter, og hvor han stadig jævnligt kikker inden for.

De håndværksmæssige færdigheder vedligeholdes også i det lille værksted hjemme på Reberbanen, hvor der kun undtagelsesvis tilkaldes assistance, når der skal repareres og vedligeholdes.  

Han skabte Bianca-båden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce