Han kan stadig klæbe til borgmesterstolen

Jørgen Henningsen - borgmester i Svendborg i ni år.
Foto: Tim K. Jensen

Han kan stadig klæbe til borgmesterstolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70 år: Selv om det er et helt år siden, Jørgen Henningsen, Bjernemarksvej 41, Sundhøj, Tåsinge, der fylder 70 år på tirsdag, fratrådte som borgmester i Svendborg, har han stadig mulighed for at sætte sig i sin gamle borgmesterstol.

Ved sin afskedsreception i fjor efter ni år i borgmesterstolen var han i den grad blevet ét med gerningen, at en byrådskollega ikke var i tvivl om den rigtige afskedsgave, beregnet til at tage med hjem: Borgmesterstolen - der efter mange års brug ganske vist kort forinden var sat i magasin og udskiftet med en ny.

Den kuriøse gaveoverrækkelse vakte munterhed, men idéen bag gaven skulle symbolisere Jørgen Henningsens mangeårige travle virke som sin bys ihærdige førstemand: Rådhuset var blevet en så integreret del af hans tilværelse, at en rekvisit dérfra let kunne indpasses i hjemmet på Tåsinge.

Du's med jobbet

Han var virkelig du's med sit job, respekteret både inden- og udenfor rådhusets rammer som en leder, der foretrak samarbejde og åbenhed frem for magtfulde beslutninger bag lukkede døre.

Både i byrådssalen, på sit kontor og ude blandt byens borgere var Jørgen Henningsen som borgmester jovial, ligefrem, lyttende og åben for gode forslag og idéer - hvis de kunne bidrage til byens fremgang og trivsel. Han fik håndslag fra mange: Næsten 4500 personlige stemmer var største personlige valgsejr.

Loyalitet, naturlig venlighed, velargumenterende, hyggeligt lune og evnen til at være hele kommunens borgmester var nogle af de karakteristika, der blev nævnt ved hans fratrædelse.

Vigtige opgaver

Bedre forhold for erhvervslivet som forudsætning for øget beskæftigelse, fremrykning af motorvejen til Odense, ny trafikterminal, havnens fremtid og forskerparkens etablering blev nogle af de største projekter i Jørgen Henningsens borgmesterperiode. De skulle løses samtidig med borgerkrav om bedst mulig offentlig service, fra vuggestuer til plejehjem.

Da han som 60-årig for første gang satte sig i borgmesterstolen, var han allerede du's med det politiske arbejde.

I 12 forudgående år havde han været socialdemokratisk byrådsmedlem og bl.a. som formand for socialudvalget erhvervet rutine i fornuftig håndtering af selv komplicerede sager med store menneskelige perspektiver.

De travle rådhus-år med skiftende spisetider og talrige aftenmøder er nu byttet om med et aktivt familie-otium med fru Gerda, som han i sin tid lærte at kende i studieårene på Skårup Seminarium. Men tit bliver det stadig til besøg i Svendborg, til en snak med gamle venner på gaden eller fælles familieindkøb i supermarkedet.

Fra skole til rådhus

Jørgen Henningsens vej til borgmesterstolen gik over skolestuen i Bregninge. Lærereksamen fik han i 1962 fra Skårup Seminarium, og efter kort tid på Svendborg Handelsskole kom han til Bregninge Sogneskole, nu Sundhøjskolen, hvor han blev viceinspektør i 1974.

Fra tidlig ungdom var han aktiv i sports- og idrætsliv, og interessen for sportens verden har han stadig.

Det politiske engagement vågnede også tidligt og prægedes af opvækst i det socialdemokratiske barndomshjem. Han blev medlem af partiet, inden han rundede de 30. I 1985 indvalgtes han i Svendborg Byråd og efterfulgte i 1997 nu afdøde Holger Rasmussen som borgmester.

I over 40 år har han nu boet i Sundhøj-villaen, hvorfra han i ægte miljø/sportslig ånd styrker sin kondition ved i al slags vejr året rundt tit bruger cyklen som befordringsmiddel til ture over den godt 30 meter høje bro til Svendborg.

Til andre tider bliver der lejlighed til at styrke interessen for kunst og til udenlandsrejser, bl.a. til større europæiske byer, og børn og børnebørn fylder naturligvis også meget i den nye tilværelse.

Han kan stadig klæbe til borgmesterstolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce