Han flirtede med Thorsen og Parken

PFA sagen. Den norske finansmand og millardær Kjell Inge Røkke på vej til dagens retsmøde i byretten, hvor han kom med barske vidneudsagn om Kurt Thorsen og Rasmus Trads under afhøringen- Røkke har opgjort sit tab på PFA-affæren til 67,6 millioner kroner. Digitalt Foto.

Han flirtede med Thorsen og Parken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den norske finansmand Kjell Inge Røkke runder det halve århundrede

Det stod ikke skrevet i kortene, at Kjell Inge Røkke i dag kan fejre sin 50-års fødselsdag som én af Norges rigeste mænd.

Han begyndte sin erhvervsaktive karriere som fisker og var maskinmester i Alaska, inden han i 1982 købte sin egen båd - en 69-fods trawler i USA. Og dermed var starten for opbygningen af en global virksomhed indenfor fiskeri - American Seafoods Company i Seattle - gået.

Og siden gik det slag i slag for Røkke. Med opkøb i offshore- og skibsværftsindustrien blev Røkke milliardær på Aker Kvaerner, der i 2007 blev opkøbt af blandt andet den norske stat. Ved salget fik Røkke 4,8 milliarder kroner.

Herhjemme kom Kjell Inge Røkke for alvor i vælten, da han blev en brik i Kurt Thorsens spil om at danne Nordens største ejendomsgigant. Thorsen ville købe Røkkes aktier i Finansieringsselskabet Gefion, der bla. ejede Parken. Problemet for Thorsen - og siden Røkke - var blot, at handlen i 1999 blev bakket op af PFA, men på falske garantier for over tre milliarder kroner. Sagen endte med, at handlen faldt til jorden - og Kurt Thorsen blev i 2002 idømt seks års fængsel i Østre Landsret i bedragerisagen.

Men Røkke ville holdes skadesløs ved de tab, han fik på den fejlslagne handel. Og han fik medhold i Østre Landsret - Kurt Thorsen skulle sammen med sine advokater og bankforbindelse betale den norske rigmand omkring 70 millioner kroner i erstatning - i dommen blev det dog forudsat, at Thorsen ikke ville være i stand til at betale.

Røkke selv er også blevet fanget af lovens vogtere. I 2007 afsonede Røkke 30 dages fængsel for at have bestukket en svensk søfartsinspektør i en sag om bådcertifikater. Røkke skaffede sig ulovligt et skippercertifikat til store både ved at betale søfartsinspektøren et stort beløb for et minimum af undervisning og en privat eksamen. Også Røkkes butler fik på den måde sit skibsbevis.

Kjell Inge Røkke blev i 2004 gift med den nu 42-årige Anne Grete Eidsvig i Rom. Anne Grete Eidsvig var livvagt for den norske kongefamilie, da de to mødte hinanden. Sammen har de to drenge, mens Røkke har to voksne børn - en søn og en datter - fra et tidligere ægteskab. (ritzau)

Han flirtede med Thorsen og Parken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce