Han er andet end Easy Rider


Han er andet end Easy Rider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 70

Han er lillebror til Jane Fonda, søn af afdøde Henry Fonda, og så spillede han med i én af alle tiders største kultfilm, "Easy Rider".

Men Peter Fonda, der tirsdag fylder 70, har i et langt og begivenhedsrigt liv udrettet meget andet. Både som skuespiller og som en personlighed med stor trang til at udforske tilværelsens mange facetter, især dem, der efter en almindelig, småborgerlig målestok hører hjemme ude i grænselandet.

Unge Fonda spillede teater på Broadway og andre steder, før han satte kurs mod Hollywood, hvor han fik sin første filmrolle i 1963. Men både i sin adfærd og i sit udseende blev han regnet for noget af en "dropout" i branchen, og det gjorde det ikke bedre, at han jævnligt deltog i demonstrationer rettet mod krigen i Vietnam og det politiske establishment.

Desuden hang Peter Fonda ud med medlemmer af The Beatles, The Byrds og andre fra rockmiljøet.

Men gradvist begyndte der at blæse nye og alternative vinde ind over den ellers så konservative amerikanske filmbranche. De vinde gav ham hovedroller i meget alternative film som "De vilde engle" og "The Trip", begge instrueret af Roger Corman.

I 1968 kastede Peter Fonda sig over en historie om to langhårede motorcykelfans, der foretager en moderne "dannelsesrejse" gennem store dele af USA og konfronteres med et samfund, præget af vold og intolerance.

Fonda producerede filmen, var med til at skrive manuskriptet og fik Dennis Hopper, der også instruerede, og en ung, ukendt Jack Nicholson til at spille de andre store roller.

"Born to be Wild" og andre af tidens store rocknumre udgjorde lydkulissen, en klassiker var født, og passionen for motorcykler dyrker Peter Fonda stadig.

Hans karriere har siden været noget ujævn. Hans cv omfatter dog en lang række tv-film og -serier, mens de fleste af spillefilmene er gået i glemmebogen.

Til de markante undtagelser hører "Ulee’s Gold" fra 1997, der indbragte Fonda en Oscar-nominering for bedste hovedrolle. 10 år senere dukkede han op i en meget rost genindspilning af westernfilmen "3:10 to Yuma".

Peter Fonda har to opløste ægteskaber bag sig. Hans datter, Bridget, er gået i familiens fodspor som skuespiller, mens sønnen, den dengang toårige Julian, kunne ses i en meget lille rolle i "Easy Rider". (ritzau)

Han er andet end Easy Rider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce