Forsker og frihedskæmper

Læge Jørgen Kieler, tidligere modstandsmand, fylder 90 år.
Foto: STORMLY HANSEN JESPER/POLFOTO

Forsker og frihedskæmper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 90

Horsens-studenten Jørgen Kieler overlevede under Anden Verdenskrig umenneskelige forhold i tysk koncentrationslejr og blev i efterkrigstiden en højt anset læge og kræftforsker.

Søndag fylder han 90 år - en alder ingen kunne have troet, han ville nå, da han som muselmand og med tuberkulose vendte hjem fra kz-lejren i 1945.

Under den tyske besættelse var Jørgen Kieler medlem af Frit Danmark og siden medstifter af sabotagegruppen Holger Danske II. Ved en aktion mod to virksomheder i Aabenraa blev han såret, taget til fange og i foråret 1944 dømt til døden. Kun en kontormæssig forglemmelse i form af en manglende underskrift betød, at han "slap" med seks måneders ophold på dødsgangen i Vestre Fængsel og videredeportation til kz-lejren Porta Westphalica.

Om denne lejr har Jørgen Kieler i bogen "Rejsen til Helvede" berettet, hvordan op mod halvdelen af de danske fanger en efter en bukkede under, afmagrede og ilde tilredt af mishandlinger.

Efter krigen færdiggjorde han sit lægestudium og blev dr.med. i 1954. Året forinden var han blevet tilknyttet Fibiger Laboratoriet, som han blev leder af fra 1965 til 1984, hvor han udnævntes til forskningschef i Kræftens Bekæmpelse og chef for hele Fibiger Instituttet.

Kieler har præsteret en meget omfattende videnskabelig produktion inden for kræftforskning og han har bidraget stærkt til udforskningen af kz-syndromet. Det er ikke mindst hans fortjeneste, at mange modstandsfolk har fået deres store ofre kompenseret med ydelser, omend det kun har givet dem et tåleligt otium.

Kieler var formand for Frihedsfonden 1975-88 og har skrevet flere bøger om modstandskampen, bl.a. sabotagegruppen Holger Danskes historie.

Den markante antinazists eget fulde fødenavn har ofte givet anledning til moro: Jørgen von Führen Kieler.

Forsker og frihedskæmper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce