Nobelprisvinderen Amartya Sen har fødselsdag i dag
En af verdens førende autoriteter inden for fattigdomsforskning, inderen Amartya Sen, fylder 75 år i dag

Sen vandt i 1998 Nobelprisen i økonomi for sin forskning i fattigdom og sult. Harvard-professoren var den første asiat, der modtog prisen.

Amartya Sen blev født i 1933 i Indien og tog sin doktorgrad i Cambridge i 1959. Siden har han haft professorater i Indien, Storbritannien og er i dag tilknyttet Harvard i USA som professor i økonomi.

Det var især Sens analyse af sult, som har været et kernepunkt i hans forskning, og som han blev tildelt Nobelprisen for. Sen har blandt andet udfordret det konventionelle syn om, at mangel på mad er den eneste årsag til sult. Efter studier i en række fattige lande kom han frem til, at sociale og økonomiske faktorer også har betydning.

Det er i høj grad hans tænkning, der ligger til grund for FN's Human Development Index, som kortlægger situationen for fattigdom og udvikling i verden.

I de senere år har han gjort sig bemærket som en skarp kritiker af Samuel Huntingtons teori om civilisationernes sammenstød, blandt andet i bogen "Identitet og Vold", der udkom på dansk i 2007. (ritzau)