Et langt liv ved teatret

Skuespiller Asger Bonfils, Århus, fylder 80 år lørdag.

Et langt liv ved teatret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80 år: Da herreekviperingshandler Theodor Emanuel Frode Bonfils og fru Valborg i Bogense i 1928 fik en søn, havde de ingen anelse om, at han skulle få et langt, frugtbart og farverigt liv ved teatret.

Sådan gik det imidlertid for Bogense-drengen Asger Bonfils, som i dag bor i Århus og lørdag fylder 80 år.

Asger Bonfils blev som 19-årig student fra Odense Katedralskole, og tog straks hul på sine teaterdrømme. Han læste hos Blanche Funch og blev uddannet på Det Kgl. Teaters elevskole 1949-1951.

Efter afgangsprøven blev han engageret som skuespiller til Herman Gellins og Erik Lassens provinsturne og debuterede i 1951 i "De røde heste".

I årene 1953-1964 vendte han hjem til Fyn som skuespiller på Odense Teater, hvor han i 1957 også fik sin debut som instruktør med Tennessee Williams's "Drømmen om Orfeus".

I 60'erne kom han til Århus Teater, hvor han blev rektor for skuespillerskolen i årene 1966-1972, lærer på elevskolen fra 1964 og samtidig slog sit navn fast som instruktør. Han har iscenesat "Greven af Luxembourg" på Den Jyske Opera og har været gæsteinstruktør på Det Kgl. Teater, Det Ny Teater, Aalborg Teater og i Bergen.

Teater og film

Han har været dramaturg ved Århus Teater i 1981-1994 og siden også på Aalborg Teater.

Arbejdet som skuespiller aftog delvis i takt med, at instruktøropgaverne greb om sig. Han har som skuespiller bl.a. haft roller på Odense Teater i "Fysikerne", "Vildanden" og "Enetime", på Aarhus Teater i "Stormen", "Alpeglød" og "Goldberg-variationer", på Aalborg Teater som marki de Sade i "Marat" og i "Gustav III".

Et par filmroller er det også blevet til for den fynskfødte skuespiller. Senest spillede han læge i Kasper Rostrups "Dansen med Regitze" fra 1989.

Asger Bonfils er blevet hædret med bl.a. Ole Haslunds Kunstnerfond 1993 og Herman Bangs Mindelegat 2004.

Et langt liv ved teatret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce