En omstridt operachef


En omstridt operachef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

75 år: Et af de mest vidtfavnende mennesker i dansk musikliv, operadirektør og pianist John Winther, fylder onsdag 75 år.

Et af højdepunkterne i hans imponerende karriere kom, da han den 20. oktober 1973 som chef for Sydney Operaen kunne åbne det nye operahus, bygget af hans landsmand, Jørn Utzon.

Som søn af en overtjener voksede John Winther op på Islands Brygge i København. Han debuterede som pianist fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1954, og via stillinger på Det Kgl. Teater som repetitør og operasekretær blev han i 1965 chef for nationaloperaen på Kgs. Nytorv. I 1972 forlod han Det Kgl. Teater - ikke i vrede, har han bedyret i interview:

- Jeg var kørt træt. Træt af at slås med uduelighed. Dumhed sparker til dygtighed - er det ikke sådan, man siger?. Og så fik jeg mildest talt et godt tilbud. Chef for Sydney Operaen!, sagde Winther, der i 1980 blev australsk statsborger. Samme år søgte og fik han den ledige stilling som musikchef i Danmarks Radio - men fortrød og sendte afbud.

I 1977 blev han konservatoriedirektør i den australske regeringsby Canberra og i 1985 professor ved konservatoriet i Hong Kong. I en moden alder er han vendt tilbage til klaveret og har optrådt som solist, kammermusiker og akkompagnatør over det meste af verden. På professionelt niveau har han tilmed også spillet obo, harpe og cembalo.

John Winther har været gift fem gange: med koncertsangeren Merete Bækkelund, operasangeren Ellen Winther, operasangeren Lone Koppel, den australske pianist Vivian og senest med pianisten Helen, der er født i Hongkong.

Flere af hans otte børn er i gang med musikalske karrierer.

Da han i 2002 blev spurgt, om han har tjent mange penge i sit liv, svarede John Winther:

- Selv om man er en slags topembedsmand, så bliver man jo ikke millionær af dét. Det er heller ikke gratis at blive skilt så mange gange, som jeg er blevet. (ritzau)

En omstridt operachef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce