En legende på vingerne

Chuck Yeager bliver 85 år.

En legende på vingerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

85 år: Den amerikanske jagerpilot Chuck Yeager, som var den første, der brød gennem lydmuren, fylder 85 år onsdag.

Det var den 14. oktober 1947, at Chuck Yeager satte sig om bord i Bell X-1-jageren og lettede fra Muroc-basen i Mojaveørkenen i Californien, klar til at begive sig ud på ukendt territorium. Missionen lykkedes. Chuck Yeager pressede sin jager over de 1225 km/t og passerede lydens hastighed med chokbølger og lydbrag som et tordenvejr som resultat. Hastigheden Mach 1 var opnået.

Bedriften gav Chuck Yeager tilnavnene "Den hurtigste mand i live" og "Mr. Supersonic", men Yeager foretrækker selv blot at blive karakteriseret som en ægte amerikaner.

Chuck Yeager er også noget af det tætteste, man kommer indbegrebet af den amerikanske drøm og folkesjæl.

Han voksede op under fattige kår i en landsby i staten West Virginia. Som 16-årig i 1939 meldte han sig til luftvåbnet som flymekaniker, og rykkede nogle år senere ind i cockpittet. På det tidspunkt var USA blevet inddraget i Anden Verdenskrig, og Chuck Yeager blev sendt på mission i Europa. Her viste han store evner som jagerpilot, hvilket hang sammen med stort mod og et ekstraordinært godt syn. Han viste også, at han indeholdt det rette stof til at blive en amerikansk helt, da han på et tidspunkt blev skudt ned. Yeager sprang ud med faldskærm og klatrede over Pyrenæerne til Spanien. Derfra insisterede han på at komme tilbage til tjeneste.

Det var sådanne præstationer, der gjorde, at Chuck Yeager blev udset til manden, der skulle bryde lydmuren i 1947.

Vietnam-krigen

Senere fortsatte han som test- og jagerpilot, inden han i 1966 drog i krig over Vietnam. Her stod han i spidsen for 127 missioner, inden han i 1969 blev udnævnt til brigadegeneral.

Efter sin pension fortsatte Yeager med at være et populært navn i USA. Tom Wolfe skrev i 1979 romanen "Kold marv" bygget over Chuck Yeagers bedrifter, og bogen blev i 1983 til filmen "Mænd af rette støbning". I 1986 udgav Yeager sin selvbiografi, som solgte i flere millioner eksemplarer.(ritzau).

En legende på vingerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce