En diplomat med store evner


En diplomat med store evner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"En stor fjer i hatten". Det sagde udenrigsminister Per Stig Møller (K), da ambassadør Peter Taksøe-Jensen sidste år blev udnævnt til juridisk rådgiver for FN’s generalsekretær Ban Ki-moon. I dag fylder den danske topdiplomat 50 år.

Mest kendt i offentligheden er han nok for sin store indsats for den dansk-grønlandske suverænitetshævdelse i de arktiske områder. At striden om ejerskabet til den 1,3 kvadratkilometer store Hans Ø, der ligger i Davids Strædet mellem Grønland og Canada, ikke er gået helt i hårdknude kan tillægges Taksøe-Jensens diplomatiske evner.

Den danske diplomat har villigt orienteret journalister om forhandlingerne med Canada, men elegant undgået at puste til ilden. Det har ødelagt mangen en god historie om territorialkrig i Arktis.

Det var også Peter Taksøe-Jensen, der havde forberedt det juridiske arbejde, da Danmark og Grønland i maj sidste år inviterede USA, Canada, Rusland og Norge til en konference om Nordpolen og ressourcerne i Polarhavet, som diplomaten foretrækker at betegne Det Arktiske Ocean. Resultatet blev, at kampen om Nordpolen blev indstillet og afløst af en samarbejdserklæring.

Taksøe-Jensen blev ansat i Udenrigsministeriet i 1987, hvorfra han har været udsendt til ambassaden i Wien og Bruxelles. I 1999 kom han til ministeriets Juridiske Tjeneste, siden 2004 som leder. Ud over territorrialspørgsmålene er Taksøe-Jensen kendt for sit arbejde med strafforfølgelse af internationale forbrydere og en forbedring af retssikkerheden for personer på FN’s terrorliste.

Sikkerheden var også i højsædet under konferencen i Grønland, hvor Peter Taksøe-Jensen havde en livvagt med på sin morgenløbetur. Årsagen var ganske vist, at han havde selskab af USA’s daværende ambassadør, James P. Cain. (ritzau)

En diplomat med store evner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce