"En stor fjer i hatten". Det sagde udenrigsminister Per Stig Møller (K), da ambassadør Peter Taksøe-Jensen sidste år blev udnævnt til juridisk rådgiver for FN’s generalsekretær Ban Ki-moon. I dag fylder den danske topdiplomat 50 år.

Mest kendt i offentligheden er han nok for sin store indsats for den dansk-grønlandske suverænitetshævdelse i de arktiske områder. At striden om ejerskabet til den 1,3 kvadratkilometer store Hans Ø, der ligger i Davids Strædet mellem Grønland og Canada, ikke er gået helt i hårdknude kan tillægges Taksøe-Jensens diplomatiske evner.

Den danske diplomat har villigt orienteret journalister om forhandlingerne med Canada, men elegant undgået at puste til ilden. Det har ødelagt mangen en god historie om territorialkrig i Arktis.

Det var også Peter Taksøe-Jensen, der havde forberedt det juridiske arbejde, da Danmark og Grønland i maj sidste år inviterede USA, Canada, Rusland og Norge til en konference om Nordpolen og ressourcerne i Polarhavet, som diplomaten foretrækker at betegne Det Arktiske Ocean. Resultatet blev, at kampen om Nordpolen blev indstillet og afløst af en samarbejdserklæring.

Taksøe-Jensen blev ansat i Udenrigsministeriet i 1987, hvorfra han har været udsendt til ambassaden i Wien og Bruxelles. I 1999 kom han til ministeriets Juridiske Tjeneste, siden 2004 som leder. Ud over territorrialspørgsmålene er Taksøe-Jensen kendt for sit arbejde med strafforfølgelse af internationale forbrydere og en forbedring af retssikkerheden for personer på FN’s terrorliste.

Sikkerheden var også i højsædet under konferencen i Grønland, hvor Peter Taksøe-Jensen havde en livvagt med på sin morgenløbetur. Årsagen var ganske vist, at han havde selskab af USA’s daværende ambassadør, James P. Cain. (ritzau)