En debativrig jurist


En debativrig jurist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 år: Der er mindst to ting, der kendetegner juraprofessor Mads Bryde Andersen. Han har en stor faglig spændvidde, og så er han ikke bange for at tage hellige køer op til debat.

Bryde Andersen runder det første store, skarpe hjørne på 50 år torsdag.

Han kan se tilbage på en juridisk produktion, der ikke kun omfatter den grundlæggende bog "it-retten", men også bøger om obligationsret, aftaleret, bioteknologi og patentret.

Han fik sin juridiske eksamen i 1981 og gik derfra direkte til et job som advokatfuldmægtig i firmaet Jon Palle Buhl. Han nåede at passe sin advokatgerning i fem år, før han i 1987 kastede sig over forskning og undervisning på Københavns Universitet, hvor han i 1991 opnåede sit professorat i formueret.

Mads Bryde Andersen har i flere år været aktiv i en lang række fonde og nævn, der især har nydt godt af hans indsigt i it-forhold. Det gælder blandt andet formandskabet for regeringens it-sikkerhedsråd. Han har desuden siddet i Justitsministeriets udvalg for både advokater og tv-overvågning.

Det var i 2005, at juraprofessoren for alvor blev eksponeret i den brede offentlighed, da han i en kronik kritiserede den magt, som Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol havde opnået. Ved at træffe afgørelser på stadig flere områder tvang domstolen reelt medlemslandene til at efterleve en strammere og strammere detailstyring.

Han kritiserede også det juridiske miljø for nærmest at have berøringsangst i forhold til emnet og glædede sig over, at han fik løbet en begyndende diskussion i gang.

Men det var ikke første gang, at han gik op imod de etablerede holdninger på et følsomt område. I 2006 forlod han således sin position som den danske repræsentant ved EU's racismecenter. Året forinden havde han som den eneste stemt imod centrets årsberetning. Han kritiserede, at centret arbejdede uden en klar definition på racisme, og at arbejdet var uvidenskabeligt og ikke brugbart for nogen. (ritzau)

En debativrig jurist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce