En af Motowns guldfugle


En af Motowns guldfugle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 70

William "Smokey" Robinson har i flere interview fortalt, at han havde noteret omkring 100 sange, mere eller mindre færdige, i sin lommebog, da han som teenager mødte Berry Gordy, grundlæggeren af det legendariske pladeselskab Tamla Motown.

Det katalog har dannet grundlaget for en glorværdig karriere, der tog sin officielle begyndelse i 1955 og fortsat varer ved.

Smokey Robinson, der fylder 70 år i dag, var 15, da han grundlagde The Matadors. Han havde gået i skole med næsten alle medlemmerne, deriblandt Claudette Rogers, som blev hans kone i 1959.

Forinden, på Smokey Robinsons 18 års fødselsdag, udkom deres første single, "Get a Job", på et mindre pladeselskab, og gruppen havde nu skiftet navn til The Miracles.

Men fremtiden lå på Tamla Motown i Detroit, et smørhul for en perlerække af tidens sorte kunstnere som The Supremes, The Four Tops, Stevie Wonder og Marvin Gaye.

Smokey Robinson og The Miracles, som gruppen senere kom til at hedde, stod ikke tilbage for alle disse navne. Gennem 1960’erne fandt de vej til hitlisterne med en lang række sange, hvoraf flere skulle få evergreen-status.

Blandt dem kan nævnes "You Really got a Hold on Me", "Tracks of my Tears", "I Second that Emotion" og "Tears of a Clown". Alle med Smokeys rytmiske og fløjlsbløde tenor i forgrunden.

Desuden skrev han til andre Motown-kunstnere og producerede deres indspilninger. I flere år var Robinson selskabets vicepræsident.

I 1971 forlod Smokey Robinson gruppen for at satse på en solokarriere. Hans største succes i de følgende år, "Being with You", ramte hitlisterne i 1981.

Bob Dylan kaldte engang Smokey Robinson "USA’s største nulevende poet", og i 1999 blev han hædret med en Grammy som anerkendelse af en lang og glorværdig karriere.

I 1980’erne var Robinson ude i et slemt kokainmisbrug, og hans ægteskab, som holdt 27 år, blev opløst i den periode.

Hvordan det kom dertil, beskriver han i selvbiografien "In my Life".

Da han havde lagt de private problemer bag sig, genoptog Robinson sine musikalske aktiviteter.

Han er en hyppig gæst i berømte kollegers tv-show, turnerer fortsat ganske flittigt og udgav i 2004 sit første gospelalbum, "Food for the Spirit". (ritzau)

En af Motowns guldfugle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce