Drives af socialt engagement

Forfatter og børnenes beskytter Iris Garnov fylder 70 år i dag.

Drives af socialt engagement

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 70

Forfatteren Iris Garnovs første seng var den nederste kommodeskuffe i en husvildebarak i Valby. Hun var det syvende barn af en børneflok på otte, og hendes barndom var præget af fattigdom, ophold på svagbørnskolonier og overgreb, når moderen var på natarbejde.

Selv har hun fortalt, at kærligheden i barndommen var størst, og hun var aldrig i tvivl om, at hun var elsket af både sin far og sin mor.

- At den kærlighed så på nogle punkter var forkvaklet, var meget ulykkeligt. Men da min fars overgreb blev opdaget, handlede min mor resolut. Vi blev troet, og inden for et døgn var min far fjernet fra hjemmet. Solen skinnede, og vi kunne gå videre i livet uden at være gennemsyret af had, har hun fortalt.

At tro på børn, at se dem og være deres advokat har fyldt og fylder stadig meget i Iris Garnovs 70 år lange liv. Hun fylder rundt i dag.

Både i hendes bøger, hendes foredrag og som formand for landskomiteen Børns Beskyttelse. I 1988 blev hun bedt om at sidde i Det Etiske Råd, og i årevis har hun tordnet mod, at Danmark som det eneste civiliserede land tillader pædofilforeninger og dermed sender regningen videre til børnene.

Hun debuterede i 1978 med digtsamlingen "Skuffebarn", hvor hun tegnede et portræt af sin familie, hvis hverdag ud over kærlighed og glæde var fyldt med vold, pengenød og alvorlige overgreb. Siden er det blevet til flere digte og børnebøger.

I 1992 udkom "Alle børn er alles børn" og igen i 2007, da den kom i en ny revideret udgave. Som tidligere institutionsanbragt barn kunne Iris Garnov ikke modstå tilbuddet om en måneds gæsteophold på en døgninstitution for tvangsanbragte børn, og efter opholdet måtte hun bare skrive om sine oplevelser.

Socialrådgiver Tine Bryld anmeldte bogen og skrev blandt andet: "Ingen, der har med børn at gøre, bør forlade universitet, de sociale skoler eller seminarierne uden at have denne bog med i lommen. Dem, der lades urørt, bør straks søge andet arbejde."

Iris Garnov er mor til tre børn og bedstemor til fire. Hun har været gift to gange. Første gang med faren til sine børn, ungdomskæresten og musikeren Preben Garnov.

17 år efter sin skilsmisse giftede hun sig med professor Jørgen Pindborg, som hun tidligere havde siddet sammen med i Etisk Råd. Det var et tilfældigt møde på gaden, der førte dem sammen, og kun to uger efter mødet giftede de sig. 17 måneder fik de sammen, inden Pindborg fik konstateret kræft og døde. Han efterlod hende en formue, som har givet hende total frihed til at gøre, hvad hun vil.

I 2001 skrev hun sine erindringer i "En utrolig Historie". Om et liv, der har bestået af to yderpunkter. Fra den yderste fattigdom til livet i de mere velstillede kredse. (ritzau)

Drives af socialt engagement

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce