Den store billedhugger


Den store billedhugger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

85 år: Som kunstner gør billedhuggeren Bent Sørensen ikke meget stads af sig. Han har hverken et fast galleri eller en fast kunsthandler til at gøre opmærksom på, at han er en af Danmarks betydeligste billedhuggere. Og selv om han fylder 85 år i dag, er han stadig aktiv. Lige nu arbejder han på en stor figur, men udelukkende for sin egen skyld, som han selv formulerer det.

Bent Sørensen er født i Maribo og udlært malersvend, før han i 1944 blev optaget på Kunstakademiet. Han startede på malerlinjen, som han dog hurtigt forlod til fordel for billedhuggerkunsten. I 1948 tog han til Paris og blev elev hos den fransk-russiske billedhugger Ossip Zadkine, og det påvirkede hans kunstneriske udtryk fra naturalistisk til abstrakt stil.

Bent Sørensen debuterede i 1947 på Kunstnernes Efterårsudstilling, og otte år senere var han medlem af Den Frie Udstilling - og der har han været medlem siden 1957. Hans værker har været udstillet flere steder i udlandet. Herhjemme er det først og fremmest Veksølund Skulpturcenter, der år efter år siden 1978 har vist hans værker.

Bent Sørensens første figurer demonstrerede hans interesse for socialt bevidste motiver. Louisiana har et bemalet egetræsrelief "Malking" fra 1955. Storstrøm Kunstmuseum ejer en statuette af en mand, der luger, og Nordjyllands Kunstmuseum har en bronzestatuette af en mand, der høster. Mest kendt er Bent Sørensen for "Stor bølge" i Esbjerg, og de fire broer over åen i Hobro. Han er repræsenteret på de vigtigste kunstmuseer. I udlandet ses han værker bl.a. i skulpturparker og museer i blandt andet Paris, Rom og Antwerpen.

Bortset fra en periode i 1950'erne har Bent Sørensens værker overvejende været nonfigurative. Det er ofte store, tunge, smukt forarbejdede skulpturer, hvor selv klodsen eller de geometrisk opbyggede former kan antage en blød ligefrem yndefuld karakter.

Blandt hans hædersbevisninger er Eckersberg-Medaillen, Thorvaldsen-Medaillen, Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, Ole Haslunds Legat og et rejselegat fra Ny Carlsberg-fondet. (ritzau)

Den store billedhugger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce