Den røde brøndgraver


Den røde brøndgraver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 80

Netop i B1909’s stolte jubilæumsår er det vel passende symbolik, at en af klubbens mest berømte sønner fylder 80 år 1. juledag.

Erik Berg var en elegant, skudstærk angriber. I 1959 var han en af frontfigurerne for det nier-hold, der som den første fynske klub vandt det danske fodboldmesterskab. Afgørelsen faldt i Københavns Idrætspark, og Erik Bergs mål fik afgørende betydning i 3-1 sejren. Målet er foreviget af dagbladet Politikens daværende sportsredaktør Magnus Simonsen, bedre kendt som "Simon", og citatet er blandt de mest berømte i dansk sportsjournalistik:

"Og kold som en brøndgravers røv drønede Erik Berg løs, et brag af et skud, der først skruede udad, men i sidste brøkdel af et sekund gik så meget indad, at bolden eksploderede mod indersiden af stolpen og fløj over i modsatte målhjørne".

Ved hjemkomsten til Odense blev de røde helte fra Kochsgade hyldet af store menneskemasser, og byens socialdemokratiske og nier-glade borgmester Holger Larsen, stod i spidsen for hyldesten på rådhuset. Allerede i 1947 debuterede Erik Berg, der uden for grønsværen også hedder Pedersen til efternavn, for divisionsholdet.

Og i 1952 var han med til at sikre klubben bronzemedaljer. Berg fik to B-landskampe i en æra, hvor det svar svært for provinsens stjerner at nå det sidste stykke til nationalholdet, men meget typisk nettede han to gange i sejren mod Finland i 1954.

Den sidste divisionskamp for nierne spillede Berg i 1962, og i alt blev det til hele 106 mål i 251 kampe i en periode, hvor kampantallet ikke var på højde med vore dages. Sammen med lillebror Mogens er Erik Berg en vigtig del af den odenseanske fodboldnostalgi fra dengang byen var delt op i dem, som holdt med B1909, B1913 og OB.

Civilt blev Erik Berg en ledende medarbejder på kommunens lønkontor, hvor han var kendt som en yderst myndig og pålidelig herre. Den fynske brøndgraver med det gyldne venstrebens-spark ses stadig jævnligt til både B1909’s og overbygningen FC Fyns kampe.

Den røde brøndgraver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce