Den omstridte landsfader


Den omstridte landsfader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70 år: Jonathan Motzfeldt, en af de vigtigste grønlandske politikere i sin generation, fylder 70 år i dag.

Siumutpolitikeren sidder stadig i landstinget, Grønlands parlament, men forlod posten som formand for tinget i januar i år efter beskyldninger om seksuelle overgreb.

Politiet fandt ikke noget strafbart i beskyldninger, og Motzfeldt fortsatte på posten som formand for Selvstyrekommissionen. Den har siden fremlagt en plan for et mere selvstyrende Grønland til afløsning for hjemmestyret, som Motzfeldt selv var med til at indføre i 1979 i kampagne med kammeraterne Moses Olsen og Lars Emil Johansen.

Motzfeldt blev den første formand for det nye landsstyre, den politiske chef. Han måtte tage nogle ture, både politisk og personligt. Motzfeldt er til fest og farver. For mange greb om flasken førte til imidlertid til, at han måtte træde tilbage som regeringschef i 1991. Han kom på kur og kom tilbage til posten seks år senere - for i 2002 igen at måtte vige efter et valg på baggrund af beskyldninger om skidt brug af de offentlige midler, blandt andet til repræsentation. (ritzau)

Han er en sjælden blanding af præst og sørøver, har en norske fiskeridirektør sagt om manden, som mange grønlændere ser som en landsfader. Den lærer- og præsteuddannede sælfangersøn virker stadig i kirkelig sammenhæng. Han viede den tidligere socialdemokratiske partiformand og minister Mogens Lykketoft til journalist Mette Holm i 2005. (ritzau)

Den omstridte landsfader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce