Den mest moderne iscenesætter


Den mest moderne iscenesætter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fynskfødte Asger Bonfils fylder 80 år i dag

Sceneinstruktør, skuespiller og dramaturg Asger Bonfils, Århus, har arbejdet på de fleste danske teatre. Han er ikke kun blevet kendt som landsdelsscenernes mest moderne iscenesætter, men også for sine uortodokse opsætninger af klassikerne, ikke mindst af Holberg.

Asger Bonfils er fra Bogense, blev i 1947 student fra Odense Katedralskole og blev, efter at have læst hos skuespilleren Blance Funch, optaget på Det Kgl. Teaters elevskole.

Efter afgangsprøven i 1951 blev han engageret som skuespiller til Herman Gellins og Erik Lassens provinsturné. Han debuterede i 1951 som Ole Offer i "De Røde Heste" i Ringsted. To år senere blev han tilknyttet Odense Teater, hvor han i 1957 med Tennesse Williams "Drømmen om Orfeus" fik sin debut som iscenesætter. Siden har Århus været hans kunstneriske base, selv om han har gæstet blandt andet Det Kgl. Teater, Det Ny teater, Aalborg Teater, Det Danske Teater og teatret i Bergen.

Han kom i 1960'erne til Århus Teater, hvor han i 1964 blev lærer og to år senere rektor for teatrets elevskole, hvor han med Stanislavskij, Michel Saint-Denis og Michael Chehov som inspiration opbyggede et intensivt træningsprogram for skolens elever, sideløbende med at han passede jobbet som både skuespiller og iscenesætter. Fra 1981-1994 var han også dramaturg på teatret.

Asger Bonfils har primært arbejdet som iscenesætter, og han har aldrig været bange for at give sig i kast med de vanskeligste, udfordrende tekster herunder Wedekind, Peer Hultberg, Vaclav Havel, Edward Bond, Astrid Saalbach og P.O. Engquist. Gregers Werle i "Vildanden", Goldberg i Taboris "Goldberg-variationer", Prospero i "Stormen" og Sophus Møller i "David og Goliat".

Blandt sine mange Holberg-opsætninger på Århus Teater er "Hexeri eller blind Alarm", "Jeppe på Bjerget", "Den politiske Kandestøber" og "Don Ranudo".

Som skuespiller huskes han som Møbius i "Fysikerne", professoren i "Enetime", Gregers Werle i "Vildanden", Den Blinde i "Akpeglød" og titelrollen "Goldberg-variationer". Han har medvirket i fire film: "Den rige enke", "Øjeblikket", "Dansen med Regitze" og "Christian".

(ritzau)

Den mest moderne iscenesætter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce