Den lille sjove filmmand


Den lille sjove filmmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

75 år: Man kan vel ikke forestille sig Jerome Silberman spille Hamlet, sagde Gene Wilder engang, da han skulle forklare, hvorfor hans fødenavn ikke rigtigt var sagen i denne branche. Hvorpå han tilføjede, at han heller ikke kunne forestille sig Gene Wilder som Hamlet.

I dag fylder den sjove mand 75, og han kan benytte dagen til at kigge tilbage på en karriere, som kom til at forløbe helt anderledes, end han havde forestillet sig.

Wilder debuterede på teatret i 1961, og i denne periode så han primært sig selv som karakterskuespiller. Filmdebuten kom seks år senere i en lille rolle i "Bonnie og Clyde", men forinden havde han mødt instruktøren og komikeren Mel Brooks. Og i samarbejdet med ham skabte Gene Wilder sig et navn i den særlige komiske genre, som var Brooks' varemærke.

"The Producers" var deres første film sammen, og den indbragte Wilder en Oscar-nominering. Senere kom "Sheriffen skyder på det hele" og "Unge Frankenstein". Sammen med Brooks skrev han manuskriptet til Frankenstein-filmen og blev indstillet til en Oscar, hvilket inspirerede Gene Wilder til selv at forsøge sig som instruktør.

Det skete ofte i et samarbejde med skuespilleren Richard Pryor og lykkedes bedst i "Chicago-Ekspressen". I 1984 instruerede Wilder sig selv i "Pigen i rødt", men siden blev der mere stille omkring ham, bortset fra en række tv-roller.

Gene Wilder har været gift fire gange. Hans tredje kone, skuespilleren Gilda Radner, døde af kræft i 1989, og to år senere blev han gift med taleterapeuten Karen Boyer.

I år 2000 kunne Wilder erklæres fuldstændigt rask efter en kræftsygdom. Siden har han skrevet sine erindringer og sin første roman, "My French Whore". (ritzau)

Den lille sjove filmmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce