Den franske Hollywoodchef


Den franske Hollywoodchef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv de, der finder livet for kort til tungsindige franske film, må overgive sig til den franske instruktør, manuskriptforfatter og producer Luc Besson, der i dag fylder 50 år.

Bessons glatte og lækkert filmede værker som "The Big Blue", "Nikita", "Det femte element" og "Subway" er langtfra dybsindig fransk artcinema.

Af samme grund har Besson da også været mere in hos filmelskere i ind- og udland end hos hjemlandet filmkritikere, som finder hans film for smarte og uden substans. Hans særlige stil fik oven i købet i 80’erne og ’90’erne fik sit eget navn - Le Cinema du look. Inspireret af postmoderne reklame- og musikvideoæstetik - og i samme familie som landsmanden Jean-Jacques Beineix’ kultfilm "Diva" og "Betty Blue".

Luc Besson ville egentlig som søn af dykkerinstruktører være marinbiolog og passe delfiner. Men en dykkerulykke satte en ende på drømmen. I stedet besluttede han sig som 17-årig for filmen som rette element. Allerede inden han var 20, skrev han udkastet til det, der langt senere blev to af hans største succeser, dykkerfilmen "The Big Blue" og Bruce Willis-filmen "Det femte element".

Han har foreløbig instrueret ti film og svor allerede i 2000, at han ville stoppe med det. I forbindelse med hans seneste film fra 2007 - den computeranimerede børnefilm "Arthur og Minimoyserne" - åbnede han dog for en mulig fortsættelse. Filmen bygger på de første i hans egen serie af børnebøger, der er oversat til mere end 30 sprog og solgt i en million eksemplarer alene i Frankrig.

Men hans primære indsats i dag er som manusforfatter og leder af hans eget produktionsselskab, EuroCorp, der producerer omkring 15 film årligt.

Som en ægte franskmand er den 50-årige Luc Besson i gang med sin tredje kone - den ene kønnere end den anden og flere af dem hovedrolleindehavere i hans film.

I 2004 blev han gift med Virginie Silla, og hidtil har parret fået tre børn. (ritzau)

Den franske Hollywoodchef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce