COBRA fylder 60


COBRA fylder 60

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er i dag 60 år siden kunstnergruppen så dagens lys

Det er i dag 60 år siden, den danske kunstner Asger Jorn sad sammen med den belgiske forfatter Christian Dotremont og den hollandske kunstner Constant på en café i Notre Dame-kvarteret i Paris. Inden de forlod hinanden, havde de stiftet kunstnergruppen COBRA.

Navnet opstod ved at sætte forbogstaverne i deres respektive hovedstæder sammen. CO(penhagen), BR(uxelles) og A(msterdam). Det var Dotremont, der fandt på navnet.

Selv om selve COBRA-bevægelsen, der blev dannet ved at fusionere den danske gruppe Høst, Den belgiske Revolutionære Surrealistiske Gruppe og den hollandske Reflex, kun eksisterede i tre år, er den her tre snese år senere fortsat en af de væsentligste i kunstverdenen.

COBRA blev specielt kendt for sin abstrakte, ekspressive stil, der var inspireret af den nordiske mytologi, børnetegninger m.v. Kunstnerne ønskede rent ekperimentelt af forny sig, og det gav sig udtryk i et abstrakt formsprog, der i høj grad udtrykte det ubevidste. Noget som de surrealistiske kolleger i øvrigt også ønskede at udtrykke i deres værker.

Rent politisk ønskede COBRA også at markere sig, og medlemmerne var særdeles kritiske over for datidens koldkrigs-samfund.

Af danske medlemmer gennem årene har foruden Asger Jorn, Carl-Henning Pedersen, Egill Jacobsen, Ejler Bille, Henry Heerup og Sonja Ferlov Mancoba markeret sig sammen med Erik Thommesen og Else Alfelt.

Belgiske Pierre Alechinsky, der fortsat lever, er også blandt medlemmerne sammen med hollænderne Karen Appel samt brødrene Constan og Jan Nieuwenhuys.

COBRA fylder 60

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce