Brixtofte-dommer går af


Brixtofte-dommer går af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70 år: Fra Kronebanken til Peter Brixtofte. I en stribe opsigtvækkende sager har kriminaldommer Peter Garde, der søndag fylder 70 år, siddet med ansvaret i retten i Hillerød.

Det har ikke tynget ham i voldsom grad, i hvert fald ikke udadtil. Fra tilhørerpladserne har man kunnet se den smånynnende og hvidhårede dommer indtage sin plads på podiet. Her var han i sit rette element.

I sagen mod den tidligere borgmester i Farum blev Peter Garde dog selv en overgang ufrivilligt midtpunkt. Brixtofte forsøgte at få Garde afsat på grund af habilitetsproblemer, og den medtiltalte Leif Frimand Jensen og hans forsvarere indklagede Garde for Den Særlige Klageret.

En uheldig formulering i retsbogen kunne udlægges sådan, at retten mente, at forsvarerne forsøgte at sabotere retssagen, men klageretten mente ikke, at dommerens ordvalg kunne krænke forsvarerne.

Garde er normalt kendt for at udtrykke sig med stor sproglig elegance. Uden omsvøb kan han gå direkte i konfrontation med en problemstilling, og samtidig kan hans ordguirlander have et næsten aristokratisk svung over sig.

Har rejst flere dabatter

Gentagne gange har han i juridiske kredse rejst debat om retsplejen. Afhøring af misbrugte børn, brug af udeblivelsesdomme og straffe til udenlandske butikstyve udgør blot en del af de emner, han har skabt diskussion om.

Peter Garde indledte sin juridiske karriere i Justitsministeriet og nåede også at fungere som anklager i Rudkøbing, Svendborg og Hvidovre. Han var juridisk konsulent hos A.P. Møller, før han blev vicepolitimester i Holbæk og senere dommer i Østre Landsret. Sideløbende dyrkede han sin interesse for musik som pianist ved Musikdramatisk Teater og har også i flere bøger beskrevet sine oplevelser af de store og små kriminelle, der passerer forbi en dommer.

Siden 1983 har han været dommer i Hillerød og som en af de få holdt fast i betegnelsen kriminaldommer. Men den 30. maj i år er det slut, når han forlader det røde domshus på byens torv. (ritzau)

Brixtofte-dommer går af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce