Brændende kærlighed fra Fyn til hele Europa

Proprietær Kjeld Pedersen fylder 70 år år søndag.

Brændende kærlighed fra Fyn til hele Europa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70 år: - Mulighederne dengang var jo ikke så mange, og både min fars og min storebrors gode eksempel har nok også spillet ind. Samtidig ville man jo gerne vise, at man kunne nå et fornuftigt resultat, selv om man ikke valgte bøgerne...

Sådan lyder det beskedent fra proprietær, tidligere gartneriejer Kjeld Pedersen, "Longelse Møllegård", Spodsbjergvej 176, Rudkøbing, der fylder 70 år på søndag.

Gennem mere end 25 års virke med pyntegrønt, tomater og potteplanter var han blandt branchens toneangivende, især på eksportmarkedet.

Nu nyder han resultatet af sine anstrengelser i sit langelandske naturparadis, men ind imellem skal der "mere luft under vingerne". Så tager han med sin hustru Anni til den ikke mindre imponerende skovejendom i det sydskotske højland.

Kjeld Pedersen var nr. syv i en børneflok på 10, seks piger og fire drenge, der voksede op i Bellinge, hvor faderen havde et mindre gartneri. Alle fire drenge valgte faderens erhverv, og Kjeld Pedersens ældste bror gjorde det så succesrigt med agurker og tomater, at det gav ham tilnavnet "Kong Alfred" - absolut ment som en hæderstitel på baggrund af hans imponerende resultater.

Da lillebror Kjeld tidligt kom i gang i samme branche, viste han ham dog hurtigt rangen stridig. Kjeld Pedersen supplerede sin lokale uddannelse med studieophold i England og et halvt år på gartnerhøjskolen i Søhus.

Som kun 22-årig startede han på Bryllevej 17 i Bellinge egen gartneri-virksomhed, der hurtigt blev præget af samme grovillighed som virksomhedens vækster.

Fra 1960 til 1970 kom 25.000 kvadratmeter under glas og placerede sig dermed blandt landets største gartneri-virksomheder. Melonerne fra Bellinge var efterspurgte, det samme gjaldt drivhusproduktionen af pyntegrønt, plymosus, som udelukkende gik til eksport, hvor efterspørgslen næsten var uudtømmelig.

Europæisk succes

Nogenlunde samtidig med omlægningen i 1972 til storproduktion af tomater ramtes landet, og dermed i høj grad gartnerierne, af den første alvorlige oliekrise. Energiudgifterne var største driftsomkostning, og i modsætning til konkurrenterne i Holland var der ingen tilskuds-hjælp fra staten.

Kjeld Pedersens tomat-eventyr varede i otte år - så blev der igen skiftet spor, nu til potteplanter i stordrift og med "Brændende Kærlighed" som vindueskarmenes europæiske bannerfører. Millioner af den smukke blomst fandt afsætning over hele Europa, ja helt til Marokko og til England mod vest.

Hjemme i Bellinge blev alt sat ind på kvalitet og rationel drift med praktiske rulleborde og hvad der ellers hørte til i en moderne gartneri-virksomhed med store visioner.

"Brændende Kærlighed" blev med 90 procent til eksport så stor en succes, at gartneri-kolleger fra hele Europa i de følgende år strømmede til Bellinge for ved selvsyn at se manden og stedet bag en af verdensdelens største blomster-eventyr.

Prisbelønningerne

Som kun 48-årig var Kjeld Pedersens klar til endnu engang at sadle om - denne gang så radikalt, at han besluttede sig for et brud med både den travle hverdag og med branchen.

Et tilfælde bragte ham allerede i 1968 undervejrs med det lille naturparadis "Longelse Møllegård", hvor både bygning og de omgivende 350 tønder land med landbrug, skov, eng og mose for den jagt- og naturinteresserede Kjeld Pedersen var som en virkeliggjort drøm.

Heller ikke på Langeland har passiv lediggang været det, der præger hans dagligdag. Han følger nøje årets gang for dyr og planter og pusler varsomt om begge dele - så dygtigt, at det har ført til hele to prisbelønninger: I 1980 som den første i Danmark Dansk Jagtforenings Natur- og Vildtplejediplom for ekstraordinær indsats for bevarelsen af den danske natur, og i 1994 Danmarks Jægerforbunds Fauna- og Florapris, "Naturprisen".

Så glad er Kjeld Pedersen for sine omgivelser, at han ved køb har øget arealet til ca. 400 tønder land. Og siden 1990 har han kunnet "slappe af" med de storslåede omgivelser på sin 600 tønder land store skovejendom i Skotland, som han og familien besøger fem-seks gange årligt.

Ind imellem klarer et lokalt skovselskab dét, der ligesom på de langelandske arealer med rette bærer prædikatet "velplejet".

Åbent hus

på Longelse Møllegård, Spodsbjergvej 176, Rudkøbing, kl. 12.30.

Brændende kærlighed fra Fyn til hele Europa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce