Arbejder-forfatteren


Arbejder-forfatteren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 75

Forfatteren John Nehm er født på Nørrebro og opvokset på Amager. Han gik ud af skolen i syvende klasse og arbejdede som arbejdsdreng, arbejdsmand, chaufførmedhjælper og lagerforvalter i mange år.

Han har prøvet af blive fyret, at blive syg og være helt nede. Det var en psykisk krise, der i 1970’erne fik John Nehm i gang med sit forfatterskab, og siden er han blevet kaldt arbejderforfatter. I dag fylder han 75 år.

Han debuterede i 1975 med romanen "Når man går ind ad en port" og fortalte om sin egen krise i "En gren af nerver". John Nehm er en god fortæller, der skriver autentisk og solidarisk om typer og miljøer, men uden løftet politisk pegefinder. Og fortælleglæden begrænser sig ikke til romaner. I årenes løb er der kommet dramatik, børnebøger og noveller fra hans hånd.

Mange danskere har aldrig læst noget af John Nehm, men rigtig mange kender alligevel hans historier fra film. Romanerne "Man går ind ad en port" og "Ståsted søges" var forlæggene for instruktøren Morten Arnfreds populære film "Johnny Larsen" fra 1979, mens romanen "De frigjorte" blev til endnu en god film med Erik Clausen som instruktør. Filmen havde premiere i 1993.

Senest har John Nehm skrevet en romantrilogi om livet i byen og på landet i Danmark i de tre første årtier af 1900-tallet med gode anmeldelser for alle tre: "Dagen og vejen", "En for alle" og "Som man sår". Den første i rækken udkom i 2000.

Ud over sin forfattervirksomhed har John Nehm arbejdet som højskolelærer på Esbjerg Højskoles pensionistkurser og som kursuslærer på SiD’s kursuscenter.

John Nehm har modtaget en række fornemme priser, blandt andet kulturministeriets Børnebogspris, Martin Andersen Nexø-legatet og Arbejdernes Kulturpris. (ritzau)

Arbejder-forfatteren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce