Ægte kosmopolit


Ægte kosmopolit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tyrkisk-dansk-franske keramiker Alev Siesbye fylder 70 år i dag.

Om keramikeren Alev Siesbye kan man med rette sige, at hun er en ægte kosmopolit. Hun er født i Tyrkiets største by Istanbul i et fremskridtsvenligt intellektuelt miljø. Hun fik fransk barnepige, da hun var to år og gik i fransk skole, indtil hun som 13-årig blev sendt på kostskole i England for at lære sproget. Siden har hun været i Tyskland, Danmark og i Frankrig.

Alev Siesbye ville oprindelig være billedhugger og studerede fra 1956 til 1958 på billedhuggerlinjen på Kunstakademiet i Istanbul og besøgte i samme periode Füreyas keramiske værksted i Istanbul. Efter to års ophold i Tyskland, hvor hun arbejdede med serieprodukter på et keramikværksted, rejste hun tilbage til Tyrkiet, hvor hun arbejdede som kunstner på Eczacibasi keramikværksted i Istanbul og havde sin første udstilling.

Begrebet Danish Design og de rene skandinaviske former lokkede i 1963 Alev Siesbye til Danmark. Efter nogle måneder hos lervarefirmaet Herman A. Kähler i Næstved blev hun ansat på Den Kgl. Porcelainsfabrik. Her udførte hun blandt andet serieproduktion, men også unika. I 1964 havde hun sin første separatudstilling med stentøj.

Hun studerede glasurfremstilling hos Richard Kjærgaard på Kunsthåndværkerskole og åbnede i 1969 eget værksted i i København. Siden 1975 har hun arbejdet som freelancedesigner for blandt andet tyske Rosentahl. For Royal Copenhagen har hun blandt andet skabt det hvide porcelænsstel Leda og det stregdekorerede indigoblå Sirus. Fra 1987 har hun også haft værksted i Paris, hvor hun siden 1988 har boet.

Alev Siesbye, der nok mest kendt for sine æggeskalstynde smukke, spændstige og næsten svævende krukker i afdæmpede farver, har modtaget et utal af priser, blandt andet Tagea Brandts Rejselegat, Eckersberg-Medaillen, Science pour l'Art, Prins Eugens Medaljen og Ole Haslunds Hæderslegat.

Alev Siesby, der har været dansk gift, er Ridder af Dannebrog. (ritzau)

Ægte kosmopolit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce