75 år: Trods alle odds ruller Richards stadig

Keef, som Keith Richards ynder at blive kaldt, rocker stadig på scenen. Og sammen med resten af Rolling Stones tager han stadig på turne verden over. Billedet her er fra deres stop i London som led i 2018-touren, No Filter. (Arkivfoto) Dylan Martinez/Reuters

75 år: Trods alle odds ruller Richards stadig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Keith Richards' elskede farfar, Gus, lærte ham at rive de første akkorder ud af guitarstrengene og udtrykke sig gennem musik.

30 studiealbummer, 23 livealbummer, 25 opsamlingsplader og 120 singler har de lektioner i Londons sociale boligbyggerier indtil videre kastet af sig.

Udover at fejre sin 75-års fødselsdag tirsdag den 18. december kan Richards se tilbage på over fem årtiers succeser, tab og en pokkers masse fester.

I sine teenageår i den fattige ende af 1950'ernes London blev han fascineret af guitarpioneren Chuck Berry og blueslegender som Muddy Waters og John Lee Hooker.

Fascinationen af især bluesmusikken delte han med vennerne Mick Jagger, Brian Jones, Bill Wyman, Charlie Watts og Ian Stewart. Sammen startede de i 1962 bandet Rolling Stones.

- Vi troede, vi var et bluesband, da vi kun var 19 år. Vi anede ikke, hvor "blue" verden kunne blive, sagde han i et tv-interview i 2010.

Stones fik hurtigt et stort britisk følge, og allerede i 1964 indtog de USA.

Med berømmelsen fulgte misbrug, og Richards' heroinmisbrug stod ifølge ham selv på i næsten et årti fra 1967 til 1977, hvor Stones' kometagtige succes var i sjette gear.

Mange spåede, at han gik samme skæbne i møde som Janis Joplin og Jimi Hendrix, der døde af overdoser som 27-årige.

Efter et møde med Canadas retssystem i 1977, hvor han stod overfor en alvorlig sigtelse for narkosmugling, men slap med en betinget dom, blev Richards dog clean.

Allerede i 1982 var musikjournalister forundrede over, at Stones havde formået at holde sammen trods narkoproblemer og interne stridigheder.

- Vi spiller stadig sammen, fordi vi stadig nyder det. Længere er den ikke. For os er bandet en meget velbetalt hobby, sagde han dengang til BBC.

Grundet sit ry som en mand, der har levet livet i overhalingsbanen, er Richards ofte blevet spurgt ind til sit forhold til døden. I et talkshow i 2010 gav han følgende svar:

- Folk vil ikke blive gamle, men er bange for at dø unge.

Og "Keef" har på forunderlig vis fundet en løsning på det dilemma ved at leve længe, men aldrig blive rigtig voksen.

Keith Richards har fortalt om sit liv i den omfattende og meget roste erindringsbog "Livet". /ritzau

75 år: Trods alle odds ruller Richards stadig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce