75 år: Kaptajnen har vist landkrabber søvejen

(ARKIV) Troels Kløvedal fotograferet på Roskilde Festival torsdag d. 3. juli 2014. Sømand og forfatter Troels Kløvedal fylder 75 år mandag den 2. april 2018.. (Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix)

75 år: Kaptajnen har vist landkrabber søvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag den 2. april fylder den mangeårige kaptajn på sejlskibet Nordkaperen, Troels Kløvedal, 75 år.

Selv en søfartsnation som Danmark er fuld af bolværksmatroser og andre, der helst vil blive på landjorden og kigge ud på verdenshavet.

Men alligevel kender mange en hel del til livet til søs. I tekst og billeder har de været om bord på Nordkaperen på dens sejlads rundt om Jorden. Så sent som i december udgav Troels Kløvedal erindringsbogen "Alle mine morgener på jorden", der fortsat ligger i top på bestsellerlisterne. Og samtidig genudgives tidligere sællerter, så nye generationer kan komme med på tur.

Men Kløvedals trofaste publikum skal ikke forvente nye udgivelser.

For knap to år siden fik han diagnosen ALS, der er en uhelbredelig nervesygdom, og samtidig er han ramt af lungesygdommen bronkiektasi.

Til BT har han fortalt, at han er afhængig af respirator og iltflaske, men at han dog stadig kan bevæge sig rundt på gården på Djursland, hvor han bor med sin hustru, Else Marie Meldgaard.

Troels Kløvedal er født Troels Beha Erichsen, men ændrede navn, da han som ung boede i kollektiv. Han er uddannet skibselektriker og filmfotograf.

Og begge uddannelser fik han brug for, da han tilbage i 1967 - for 51 år siden - købte Nordkaperen, som han har sejlet rundt om Jorden med tre gange.

Og oplevelserne om bord - og afstikkerne på land undervejs - har han skildret i ikke færre end 18 bøger, en række tv-serier og flere end 45 tv-programmer.

I december 2016 overrakte Kløvedals nære ven kontreadmiral Nils Wang i fuld uniform på vegne af dronningen ridderkorset til den "sejlende ambassadør".

Måneden efter fik han tv-branchens fornemste pris, Årets Otto ved Tvprisen 2017.

Og opdagelseslysten og kærligheden til havet er gået i arv til de næste generationer.

Sønnen Mikkel Beha Erichsen er blandt andet kendt for tv-serien "Kurs mod fjerne kyster", og senest har tv-seerne kunnet følge børnebørnene Emil og Theis' sejlads med skibet Havana.

Og hjemme på Djursland har Troels Kløvedal overvejelser om, hvilke gode råd han skal give sin yngste søn, Asbjørn, der skal med skoleskibet Danmark over Atlanten. Det har han fortalt til Kristeligt Dagblad. (Ritzau)

75 år: Kaptajnen har vist landkrabber søvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce