60 år: Viggo blev verdensstjerne på afbud

Viggo Mortensen på den røde løber på en pressekonference i september for sin nyeste film, Green Book, på filmfestivalen i Toronto. Her fik filmen den store publikumspris. Valerie Macon/Ritzau Scanpix

60 år: Viggo blev verdensstjerne på afbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han har - foreløbig - været nomineret til en Oscar to gange. Mange ser det kun som et spørgsmål om tid, før skuespilleren Viggo Mortensen hiver en Oscar "hjem" til Danmark.

For siden han i 2001 brændte igennem det internationale stjerneloft som Aragorn i "Ringenes Herre", er karrieren kun gået op.

Lørdag den 20. oktober fylder han 60 år.

Hans danske aner som søn af en dansk far og en amerikansk mor påskønnes stærkt herhjemme. Og at faderlandet vil gøre krav på en del af glorien, når og hvis Viggo vinder ovennævnte Oscar, er der ingen tvivl om.

Det har venlige Viggo det fint med. Han har generøst optrådt i dansk landsholdstrøje og besøger gerne fasteren Tulle i Jystrup ved Ringsted. Han har også pænt sagt tak på dansk for sin udnævnelse som ridder af Dannebrogordenen.

Viggo Mortensen har ellers boet i USA, siden forældrene blev skilt. Her tog han en bachelorgrad i spansk og prøvede derefter kort lykken i Danmark, blandt andet som havnearbejder.

Men kursen gik atter mod New York og undervisning i drama. Rollerne begyndte at komme. Men "Ringenes Herre" ændrede alt.

Faktisk kom han med på afbud, da en anden skuespiller røg ud. Først var han slet ikke interesseret i rollen som Aragorn, fordi han ikke ville væk fra sønnen Henry så længe.

Men Henry, som han har med ekskonen Exene Cervenka, var vild med "Ringenes Herre" og overtalte ham.

Det blev afsættet til store og komplekse roller, som en konstant nysgerrig Viggo Mortensen omhyggeligt udsøger sig, før han siger ja.

Hans status har givet ham friheden til at vælge roller, han selv finder interessante, og som sjældent er mainstream. Det udløste i 2015 en dansk Æres Bodil for en "forbilledligt alsidig karriere".

Viggo Mortensen har blandt andet brilleret i stærke film som "Eastern Promises", "A History of Violence" og "Captain Fantastic". Både den første og den sidste kastede Oscar-nomineringer af sig.

Ved siden af skuespillerlivet er han lidt af en multikunstner, som har skrevet bøger og digte, ligesom han maler og fotograferer. Hans alsidighed er blevet belønnet med Dennis Lee Hopper-prisen.

I hans nyeste film, "Green Book", spiller han en småkriminel italiensk-amerikansk dørmand, som i 1960'erne var chauffør for en afroamerikansk klassisk pianist på en rundrejse i de racekonfliktramte sydlige amerikanske stater.

Filmen fik for nylig publikumsprisen på den store Toronto International Film Festival, som ofte er et vigtigt signal om Oscar-uddelingen til februar. (ritzau)

60 år: Viggo blev verdensstjerne på afbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce