50 år: Lisbys klinkevals holdt helt til Hollywood

Standupkomiker, tv-vært og i dag manuskriptforfatter Mette Lisby fylder 50 år torsdag den 5. april. Scanpix/Nikolai Linares/arkiv

50 år: Lisbys klinkevals holdt helt til Hollywood

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mette Lisby, der torsdag den 5. april fylder 50 år, var Danmarks første kvindelige standupkomiker i 1990'erne på en helt ny dansk comedyscene ellers totalt domineret af mænd.

De rappe replikker førte hende hastigt væk fra et næsten færdigt lærerstudie og blev i stedet springbræt til et brag af en tv-karriere.

Først som vært i talent- og quizshows, men snart med fod under eget tv-bord i talkshowet "Linen ud", der med over en million ugentlige seere gjorde hende kendt overalt.

Populariteten blev kun yderligere knæsat, da hun overtog værtsrollen i ugesatiren "Ugen der gak", som hun også blev hovedforfatter til.

Snart var Mette Lisby årets vært i alle billedbladene og her og der og allevegne. I 1999 skabte hun sit eget sketch-tv-show "FC Lisby" sammen med tegneren Anders Morgenthaler.

Her trak hun udover på de evner som tekstforfatter, der senere skulle blive hendes primære levevej, også på det førende hold i dansk comedy i de år.

Hendes udstråling og særlige talent som skrapsak med sødme sikrede hende debut som filmskuespiller og hovedrolleindehaver i Jane Aamund-filmatiseringerne "Klinkevals" (1999) og "Juliane" (2000) med en Robert-nominering og pæne ord til følge trods den manglende skuespilleruddannelse.

Standup-karrieren blev samtidig holdt på højt blus blandt andet med en udsolgt soloturne "One Woman Comedy Show" landet rundt i 2001.

Som 32-årig blev hun kæreste med radio- og tv-værten Jesper Bæhrenz. Sammen satsede de hele butikken og deres daværende individuelle succes i Danmark med et privat og professionelt parløb, som i 2005 i første omgang førte dem til London.

Her startede de virksomheden Vive Productions, der udvikler tv-koncepter og brætspil og skriver manuskripter til tv og film og til andre komikere.

Et job for Disney trak i 2009 parret til Los Angeles, hvor de siden har boet i Upper Hills med udsigt ud over millionbyen.

Deres næste store fælles projekt bliver en international film og en tv-serie om entertaineren Victor Borge, som det er lykkedes dem at få familiens godkendelse til. (Ritzau)

50 år: Lisbys klinkevals holdt helt til Hollywood

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce