45 glade år ved teatret


45 glade år ved teatret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

75 år: Sceneinstruktøren Leon Feder, der kan se tilbage på 45 begivenhedsrige år ved dansk teater - heraf de 28 år som teaterchef - fylder i dag 75 år.

Han kom i 1973 til Aalborg som chef for byens teater, der i hans otte år i Limfjords-byen genvandt ryet fra Karen Marie Løwerts chefperiode som at en af landets mest spændende og bedst besøgte scener.

Herfra gik turen videre til Nørrebro Teater i København, hvor store musicalopsætninger som "Sound of Music", "Annie get your Gun", "Grease" og "Showboat" trak fulde huse.

Som chef for scenen i Ravnsborggade gennem 20 år højtprioriterede Leon Feder i det hele taget den mest populære form for dramatik.

Ægte folkelighed er for mig samvær, uden at det er den laveste fællesnævner, jeg går efter. Mit mål har været, at publikum skulle kunne gå i teatret uden brugsanvisning og dermed få større lyst til at prøve de mere krævende opsætninger, sagde Leon Feder, da han trak sig tilbage i 2001.

Og noget mere krævende opsætninger fik han da også puttet ind i repertoiret såsom "Påklæderen" med Frits Helmuth, "Nattevagten" med Tommy Kenter og "Omstigning til paradis" med Anne-Mari Max Hansen.

Leon Feder blev den første instruktørelev på Privatteaterdirektørernes Elevskole, og som instruktør debuterede han i 1956 på Aalborg Teater med "Det lille Thehus". Siden var han i en årrække en yderst efterspurgt iscenesætter i et repertoire, der spændte fra Lorca og Strindberg over Dürrenmatt og Pinter til Tjekov og Ibsen. Med årene blev det til 130 opsætninger rundt om på landets teatre foruden talrige produktioner til radio og tv. -

Sur på politikerne

Leon Feder har ikke lagt skjul på det, når han følte, at hans teaters interesser var trådt for nær. Det fik Københavns Borgerrepræsentations medlemmer at føle, da hovedstadskommunen i 2001 indførte parkeringsrestriktioner i gaderne omkring Nørrebro Teater. Til premieren på "Showboat" undlod han simpelthen at sende de fribilletter, som de københavnske politikere ellers var forvænt med.

Og i 1991 var han tæt på at tage sit gode tøj og gå, da Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab bevilgede 1,6 mio. kr. mindre, end han havde bedt om. Men han besluttede at blive. Til glæde for Nørrebro Teaters store publikum. (ritzau).

45 glade år ved teatret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce