Per Christensen skulle egentlig bare have et nyt ur. Kvartsuret fra Seiko, som havde været hans tro følgesvend i årevis, var nemlig slidt op.

Til at begynde med gjorde Per Christensen sig ikke de store tanker om det, der skulle pryde hans venstre håndled fremover. Det skulle bare være et ur, der virkede. Et ur, der kunne fortælle ham, hvad klokken var. Ikke så meget andet.

Blå bog

Per Christensen er 58 år og bor i Nyborg sammen med sin kone.

Hans interesse for ure begyndte, da hans 20 år gamle Seiko gik i stykker og skulle skiftes ud i 2003.

Siden har han ejet cirka 300 kvalitetsure af ældre dato - primært fra Omega. I dag tæller samlingen lidt over 50 ure.

Tidligere brugte han fire-fem timer om dagen på at læse og debattere om ure på nettet. I dag bruger han typisk et par timer hver dag.

Når han ikke nørder ure, arbejder han som projektleder i Nordeas it-afdeling.

Men så kom han i tanker om sin svigerfar og det Omega Seamaster Calendar i 14 karat guld fra 1954, som han havde set ham gå med. Lidt gammeldags og konservativt at se på, mente Per Christensen, men et mekanisk ur af høj kvalitet, kunne han forstå på sin svigerfar.

Det var sådan, Per Christensen fra Nyborg fik øjnene op for mekaniske ure, da han i 2003 skulle finde en erstatning for sit japanske kvartsur. Først undersøgte han markedet for gamle mekaniske ure på internettet. Så begyndte at han skrive med i et forum om vintage-ure.

Gode råd til nybegynderen: Sådan køber du et brugt ur

Måske har du haft det samme quartz-ur i 10 år, men overvejer nu at få erstattet det med et gammelt mekanisk et af slagsen. Måske inter-esserer du dig allerede for ure af ældre dato og har flere i samlingen.

Ligegyldigt hvilken gruppe du tilhører, kan vintage-urenes verden opleves som lidt af en udfordring. Hvad skal man købe? Hvordan sikrer man sig, at man får det til den rigtige pris? Og hvordan undgår man at blive snydt?

Per Baun Christensen har 13 års erfaring som samler af gamle Omega-ure og guider dig trin for trin igennem et sikkert køb, som i sidste ende gerne skulle gøre dig til en glad ur-ejer.

1: TÆNK OVER SIGNALVÆRDI

Alle ure sender forskellige signaler. Gør op med dig selv, hvad dit ur skal fortælle. Omega er urenes svar på Volvo eller Volkswagen. Det er et gedigent og sikkert mærke, som de fleste kender og respekterer, men alle ved også, at det ikke er top of the pop. Omvendt kan du ikke have et Rolex, uden at du har lagt mange penge på bordet. Du køber et Rolex for at vise, at du har succes, mens Omega er mere sporty. Sådan signalerer alle urmærker noget forskelligt. Sæt dig derfor ind i de forskellige mærker.

2: FIND DIT DESIGN OG TJEK PRIS

Undersøg, hvilke design du foretrækker. Der findes mange vintage-ure, som har et klassisk udtryk. Er du til et mere sporty design, er dykkerure en mulighed. Prisen er dog typisk tre-fire gange så høj i forhold til de mere klassiske vintage-ure. Det skyldes for det første, at der blev produceret færre dykker-ure, for det andet at efterspørgslen er større på den slags ure. Gør op med dig selv, hvad du vil bruge af penge på et ur.

3: PAS PÅ SNYD

Jo dyrere et ur er, desto mere skal du passe på med at blive snydt. For uærlige sælgere kan det betale sig at snyde med uoriginale dele som f.eks. en krans eller en viser i et ur til 25.000 kroner. Det kan det ikke med ure, som bliver solgt for under 10.000 kroner. Hvis du først har købt et Frankenstein-ur - ægte ur med uægte dele - får uret aldrig den værdi, du har købt det for.

4: ONLINE ER EN MULIGHED

Hvis du vil have et klassisk vintage-ur til mellem 2000 og 6000 kroner, kan du roligt købe det på en online-auktion. Så længe du køber det i Danmark, kan du tjekke uret hos en forhandler og sende det tilbage, hvis der er noget galt i forhold til den oprindelige salgsbeskrivelse af uret. 9 ud af 10 ure i den prisklasse, som du kan købe online, er i orden.

5: KØB SÆLGEREN

I ur-verdenen siger man, at man skal købe sælgeren lige så meget, som man køber uret. Det vil sige, at du skal stole på den person, du køber uret af. Især hvis du køber et ur til mere end 5000-6000 kroner. Henvend dig derfor til ur-samlere, gå til en forhandler eller find en såkaldt trusted seller på onlinemarkedet www.chrono24.dk. Er du stadig usikker, kan du altid få hjælp på danske ur-fora som gruppen Danske Urtosser på Facebook eller www.urdebatten.dk.

6: GLEM IKKE SPØRGSMÅLENE

Det er så indlysende, at man nemt kan glemme det. Derfor: Husk altid at spørge sælger, om uret er originalt. Spørg også, hvor sælger har uret fra. Er det købt på en auktion, et loppemarked, eller er det et arvestykke? Hvis sælger tøver med at svare eller kommer med en underlig forklaring, skal du være påpasselig med at købe. Du skal også spørge, om sælgeren har brugt uret, og om det går, som det skal. Hvis det har ligget i en samling i to år, kan sælger ikke med sikkerhed vide, at det virker. Hør evt., om du må låne uret i 14 dage, så du kan teste det, inden du beslutter dig.

7: TJEK URET FOR DETALJER

9 ud af 10 går kun op i, at skiven på uret er pæn, men det er også vigtigt at tjekke kassen og kanterne. Når du har gjort det, kan du kigge nærmere på skiven. Hvis den ualmindelig flot og velholdt på et ur fra 1950'erne eller 1960'erne, er den formentlig ikke original. Tag briller eller lup med til at kigge godt efter. Er det et gammel ur, skal der være en smule skidt - også kaldet stjernestøv - ved indexet. I hvert fald, når man kigger med et forstørrelsesglas.

8: TAG URET TIL URMAGER

Hvis du overvejer at købe et dyrt ur - lad os sige et gammelt Rolex til 35.000 kroner - kan det stort set altid betale sig at få undersøgt ægtheden af uret. Også selv om det gør købet dyrere. Foreslå sælger, at I følges ad til til en urforhandler, som mod betaling kan åbne uret og tjekke caliber og referencenummer. Du kan evt. forhandle med sælger om, hvem der skal betale for den service, hvis sælger ikke allerede har papirer på uret.

9: RENGØR OG TAG TID

Når du har købt et brugt ur, kan du med få midler give det en overhaling, så det kommer til at skinne som et nyt, gammelt ur. Tag rem eller lænke af og rengør med tandstikker og lidt lunket sæbevand. Polér glasset med den slags rens, man bruger til keramiske kogeplader. Hvis glasset i uret er meget ridset, kan du inden poleringen bruge sandpapir med korn 240, men pas på, du ikke ridser kassen. Bagefter er det tid til at stille uret. Tjek hvor meget det taber eller vinder af tid hver dag. Gør det i 14 dage. Hvis uret taber eller vinder mere end 15 sekunder i døgnet, kan det anbefales, at du går til en urmager og får det justeret.

Af Andreas Leer Scharnberg

anls@fynskemedier.dk

Foto: Jens Wognsen

foto@fynskemedier.dk

- Jeg blev til grin, når jeg skrev, at jeg syntes, 5000 kroner for et ur var dyrt. Jeg tænkte, at de andre i forummet var nogle snobberøve og idioter, husker Per Christensen.

Kort tid efter, da han havde glemt alt om sit prisloft, købte han sit første og efter planen eneste mekaniske ur: et Omega Geneve i guld fra 1969 til 4500 kroner. Men mere vil have mere. Også i ur-verdenen.

Det næste, han købte, var et Omega Seamaster i stål. Og så var han "nødt til at have det fineste ur, Omega har lavet", som han siger: et fra Constellation-serien.

Ur-aften i Odense

Per Christensen er ikke den eneste fynbo, der interesserer sig for eksklusive ure af såvel ældre som nyere dato.

Derfor holder Odense Centralbibliotek et arrangement for alle ur-interesserede onsdag 16. marts i Historiens Hus, Klosterbakken 2, Odense. Alle billetter er solgt.

Her vil Per Christensen og andre ur-entusiaster fortælle om deres ur-samlinger og vise dem frem. Fokus vil især være på urmærker som Omega og Heuer.

Se mere på www.odensebib.dk eller tilmeld dig på mailen glrb@odense.dk.

- Jeg begyndte at hænge billeder op af de næste ure, jeg ville købe, på mit køleskab. Nu købte jeg ure, fordi jeg ikke kunne undvære dem. Ikke fordi jeg havde brug for dem. Jeg var fanget, fortæller Per Christensen, da han viser sin samling på næsten 50 vintage-ure fra Omega frem.

- Interessen for ure er steget enormt

Per Christensen er langtfra den eneste, der har fået øjnene op for ure med mekanisk værker. Det kan enhver konstatere efter et par hurtige søgninger på nettet.

Tre fede ur-apps

Hodinkee: Et prisvindende onlinemagasin om armbåndsure af høj kvalitet, som ud over at have en lækker hjemmeside også fungerer som app. Videoerne er noget af det bedste ved app'en. Se for eksempel serien "Talking Watches", hvor Hodinkee møder mere eller mindre kendte samlere, til en snak om deres ure - det er urnørderi, når det er bedst.

Watchville: En app til ur-elskeren, der ikke kan få nok læsestof. Watchville samler de seneste artikler fra 13 af de bedste hjemmesider - blandt andre Ablogtowatch, Watch Snob og Wound For Life. Kommer desuden med et atomur til mobilen.

Chrono24: Ur-verdenens svar på Den Blå Avis. Her køber og sælger samlere fra hele verden alt, hvad der findes af interessante luksusure. Advarsel: Det kan være farligt vanedannede at begynde at kigge på ure i app'en. Når du først har udset dig en bestemt model, kan du ikke lade være med at tjekke Chrono24 et par gange om dagen.

På hjemmesiden urdebatten.dk nørder såvel nybegyndere som aficionados ure på alle niveauer, og på Facebook er mere end 6500 danskere medlem af gruppen "Danske Urtosser" - for blot at nævne nogle af de steder, hvor ur-entusiasterne mødes.

Ifølge Per Christensen er interessen for ure steget markant, siden han skulle finde en erstatning for sit Seiko-ur for 13 år siden.

- Interessen har været konstant stigende. I dag er der tre-fire gange så mange danskere, der interesserer sig for ure, sammenlignet med dengang jeg begyndte, vurderer Per Christensen ud fra de mange timer, han hver uge bruger online på at finde den næste klokke og debattere ure med andre.

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man også kunnet mærke den stigende interesse.

- Jeg har ikke konkrete tal, men jeg kan sige, at interessen for ure er steget enormt. For første gang nogensinde solgte jeg samtlige armbåndsure til herrer ved årets sidste auktion sidste år, fortæller Kristian Haagen, vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussen i de seneste otte år og en af Danmarks førende ur-eksperter.

Ved samme lejlighed gik det til dato dyreste armbåndsur, der er blevet solgt på en dansk auktion: et Patek Phillippe med mekanisk værk, manuelt optræk og i 18 karat rødguld til 845.000 kroner.

Ifølge Kristian Haagen er det internettet, der er "skyld i, at interessen for armbåndsure er så enorm, som den er i dag". Et ellers lukket univers, hvor få vidste meget om ure, har åbnet sig mod verden.

En af dem, der har oplevet, hvad internettet har betydet for interessen for kvalitetsure, er Thomas Nielsen, der er administrator i facebookgruppen "Danske Urtosser - Vintageure". Her køber, sælger, bytter og debatterer 1500 medlemmer kvalitetsure med mere end 25 år på håndleddet.

- Jeg har oplevet en opblomstring af interessen for vintageure, siden jeg selv begyndte at interessere mig for ure i 2009, skriver han i en besked på Facebook.

At samle på ure er en form for sindssyge

Men hvorfor, fristes udenforstående måske til at spørge. Hvorfor bruge timevis på at kigge og tusindvis af kroner på at købe mekaniske ure, når man kan få et batteridrevet og endda mere præcist ur til en brøkdel af prisen?

For Per Christensen handler det om passionen for håndværket.

- I min verden findes der ikke noget finere håndværk end det, urmagere har lavet i flere hundrede år. Kig på de små skruer og tænk på, at det hele var håndlavet til at begynde med. Nogle ure består af 80 dele, andre af 300. Det er fascinerende, siger den fynske Omega-samler.

Ifølge Kristian Haagen, der selv har samlet på ure siden 1993, skal man kigge tilbage i tiden, hvis man vil forstå ur-entusiasterne - og det, at der er blevet flere af dem.

- Det handler om romantik. Ældre ure repræsenterer en tid, som aldrig kommer igen. Vi har det med at romantisere fortiden, og det er de ældre ure med til at gøre. Det er ikke noget som helst i et ur, som vi har brug for i dag, men vi mænd kan godt lide at realisere vores barndomsdrømme, og her spiller armbåndsure en væsentlig rolle. Jacques Cousteau bar et fantastisk ur, James Bond bar et fantastisk ur, Steve McQueen bar et fantastisk ur. De historier er med til at løfte den romantiske drøm om, at hvis jeg bærer det ur, som Steve McQueen også bar, så er jeg én procent mere Steve McQueen, end hvis jeg ikke bar det. De ure bliver ikoner, vi går efter, siger Kristian Haagen, der har udgivet seks bøger om ure og ved siden af sit arbejde som ur-ekspert hos Bruun Rasmussen skriver artikler til internationale ur-magasiner.

- Og så skal vi lige være enige om, at der ikke er noget fornuftigt i at samle på ure. Det er tilfredsstillende for samleren og ingen andre. Der er ingen fornuft, kun forelskelsen. Og når man er forelsket, er det en form for sindssyge.

Sindssygt eller ej. Thomas Nielsen fra facebookgruppen for vintage-ure har samlet på Omega-ure, siden han overtog et Omega Speedmaster kaliber 321 fra sin far i 2009. I dag ejer han over 100 Omega-ure fra 1903 til 1997 - primært med fokus på de gamle af slagsen op til starten af 1970'erne.

Ligesom Kristian Haagen forklarer han sin og andres interesse for ældre ure med en søgen efter noget, der engang var. "Back to basic," som han skriver i sin besked på Facebook.

- Det er bare så meget federe at kunne skille sig ud med ikke bare et fedt ur, men med et smukt vintage-ur med historie, patina og et mekanisk værk (...), som ikke bare skal i opladeren eller have nyt batteri.

Lidt ligesom når man køber sin første bil

De tre ur-mænd er enige om, at interessen for kvalitetsure ikke har toppet endnu. Thomas Nielsen "tror ikke, vi har set toppen" endnu. Hverken når det gælder danskernes interesse eller priserne på de stadigt mere efterspurgte ure fra ur-producenter som for eksempel Rolex, Patek Phillippe og Omega.

Kristian Haagen tør ikke spå på vegne af auktionshuset Bruun Rasmussen, men for egen regning siger han:

- Vi lever i en verden, hvor små brande starter konstant. Usikkerheden er enorm. I går virkede bedre end i dag, og i morgen er totalt usikker. Derfor søger vi til fortidens succesoplevelser. Personligt tager jeg en flugt i armbåndsurene. I teknikken, i tandhjulene, i værket, i skiven. Jeg fordyber mig. Med det in mente tror jeg ikke, at de mekaniske ure blive mindre interessante med tiden.

Og så er det ifølge ur-eksperten med ure, som det er med biler.

- Når man har købt sin første bil, køber man måske et par bilblade og begynder at få lidt interesse for biler. Så tænker man: "Hvis jeg havde brugt 10.000 kroner mere, kunne jeg have fået den i grøn." Jeg tror, det er det samme med ure. Når man har købt sit første gode ur, begynder man at læse artikler og følge med i forummer. Så får man øjnene op for, at det ikke er det eneste ur, der findes, og så skal der spares op til et nyt.

Det kender Per Christensen alt til. Siden han begyndte at gå op i ure for 13 år siden, har han ejet 300 luksusure. De fleste af dem har han solgt igen, for det, der begyndte som et helt almindeligt ur-køb, har udviklet sig til decideret lidenskab, hvor han hele tiden stiller større krav til sig selv og sine ure.

I dag samler han kun på Omega-ure fra 1945 til 1970. Med krav om, at de skal være i god stand, have original rem og komme i den boks, uret blev købt i. Prikken over i'et er, hvis de originale papirer på uret følger med.

Forelskelse? Sindssyge? Eller bare en hobby, der er "super at nørde på nettet", som samleren fra Nyborg formulerer det foran sin unikke ur-samling.

Den eneste, der er sikkert, er, at Per Christensen egentlig bare skulle have et nyt ur for 13 år siden.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Blå bog

Blå bog

Gode råd til nybegynderen: Sådan køber du et brugt ur

Ur-aften i Odense