Vokseværk kræver mest af ledelsen


Vokseværk kræver mest af ledelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vækst: Når virksomheder vokser oplever alle virksomheder et punkt, hvor man ikke kan vokse mere uden at lave fundamentale strukturændringer i virksomheden. Mange knækker halsen på det punkt

Små virksomheder er i virkeligheden små klaner, der arbejder sammen som familier. Alle i virksomheden kender hinanden, og alle kenders deres rolle. Men når en virksomhed vokser til at have meget mere end ti medarbejdere, bliver den struktur svær at fastholde, og det er en udfordring mange ejerledere har svært ved at overkomme.

Ejerlederne spænder ben for sig selv, når de når et vist punkt, det fortæller professor ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, Kim Klyver, der har forsket i små og mellemstore virksomheders evne til at vækste.

- Når små virksomheder bliver større, så bliver de også mere komplekse. Og pludselig står en ejerleder med en virksomhed, som han ikke kan overskue på samme måde, som da virksomheden bestod af 10 medarbejdere.

- Det der kendetegner de små virksomheder er, at alle kender alle, de kender hinandens plads i virksomheden og hinandens roller og bevæggrunde. Men når en virksomhed vokser og bliver flere end 10 medarbejdere, så begynder den her "gensidige ledelse" at blive ineffektiv, siger Kim Klyver.

Konsekvensen af det er medarbejdere, der bliver frustreret, fordi de får sværere ved at forstå deres arbejdsopgaver, og deres rolle. Der er altså brug for en professionalisering af strukturen i virksomheden. Og det er her, at ejerledere står med et stort ansvar. Det er også her at mange at mange ejereledere har problemer, og mange kommer aldrig videre. Det er der flere grunde til, mener professor Kim Klyver.

- Mange ejerledere bøvler med det her meget længe. Og det er ofte fordi, ejerledere i iværksættervirksomeder er nogle sprællemænd, der har en passion for at sætte noget i gang. Når de vokser, så bliver deres rolle anderledes.

- Virksomhedens vækst afhænger af ejerlederens evne til at tage en ny hat på. De skal gå fra at være sprællende iværksætter til én, der kan lave strategi og vision for virksomheden.

- Det kræver også, at ejerlederen sætter klare visioner, mål og processor op for sine medarbejdere, så der er komplet klarhed over folks roller.

- Det er langt fra alle der har evnen eller lysten til det. Og så må man jo tage konsekvensen. Enten kan man hyre en direktør, der kan det, som iværksætteren ikke kan. Ellers må man forblive den størrelse man har.

- Det sidste er ofte udfaldet af den her kamp. For når en virksomhed kører så godt, at ejerlederen kan købe den store BMW. Hvorfor skulle han så vækste sin virksomhed mere? Det kalder vi populært bmw-syndromet. Folk har ikke ambitionerne og incitamentet til at vokse. Og det må folk jo afgøre med sig selv, men det er da et samfundsmæssigt problem, hvis vi på grund af manglende motivation taber potentielle arbejdspladser.

- På den helt anden side af spektret af ejerledere, er der de højt ambitiøse, der vil være bedst i verden, og som vil være størst i deres branche. De når ofte også deres mål på sigt.

Vokseværk kræver mest af ledelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce