Persolit måtte sadle om, da skibsindustrien gik ned ad bakke og særligt, da Lindø meldte lukningen ud.
Persolit blev tvunget til forandring og er nu en robust virksomhed med fem forretningsområder. Det maritime er ikke et af dem.

- Vi var umiddelbart en god virksomhed med to ben, men det var vel vidende, at det ene ben havde en udløbsdato, og det er ikke sundt i længden at stå på ét ben.

Jesper Øland fortæller om, hvilken tilstand Persolit Entreprenørfirma A/S fra Munkebo var i, da han tiltrådte som direktør i 2006.

- Økonomien gik den forkerte vej, og engagementet, troen på virksomheden, hang lidt i laser, husker han.

Vi er gået fra at have to, måske kun ét ben at stå på, til et firma med fem ben, og det er i lidt forskellige brancher, så vi er ikke så følsomme over for, at et enkelt marked går lidt i stå. Og det vi har skabt, kan der stadig bygges på, for vi er ikke færdige med at udvikle de ben, vi står på i dag.

Direktør Jesper Øland, Persolit Entreprenørfirma A/S

- Det er ikke sjovt at være på det hold, der taber, og hvor tingene ikke fungerer.

Persolit blev grundlagt i 1938 og havde fra starten en forankring i skibsindustrien, som virksomheden leverede isolering til. Gennem årene blev isolering til industrien det største forretningsområde, og Persolit var tæt på kun at stå på det ene ben, fordi skibsindustrien i hele Europa skrantede.

Derfor var det tvingende nødvendigt, at Persolit skulle forandres og finde nye måder at tjene penge på.

Oprettede søsterselskab

Persolit levede på det tidspunkt primært af at levere teknisk isolering til raffenaderier, kraftværker og procesindustrien, men det var for sårbart kun at have et forretningsområde, så Jesper Øland måtte tænke nyt.

Første trin i styrkelsen af virksomheden var at stifte søsterselskabet Danpro Steel Construction.

- Jeg ville ind i et marked, som var uafhængigt af det, vi havde i industrien. De to områder måtte ikke være afhængige af hinanden, for hvis det ene gik op, kunne det være, at det andet gik ned, men samlet set var vi stærke, forklarer Jesper Øland, der uddyber, at der samtidig var en fordel ved netop at gå ind i markedet for stålkonstruktioner.

- Et væsentligt formål var, at Danpro havde en afsmittende virkning på Persolit, fordi Persolit kunne levere facader til de stålkonstruktioner, som Danpro leverede. Det var et ønsker fra flere kunder, at de kunne få en samlet entreprise. Det gjorde dels, at vi fik et ben med stål, og at det lille segment med facader, vi havde i Persolit, kunne vokse sig stort og faktisk blive til et ben.

Da stål- og isoleringsområderne begyndte at gå hånd i hånd, gav det et løft til Persolit. Og mod på mere, for Persolit udvidede og begyndte også at lave facader til byggeriet. Men der skulle mere til.

Levegrundlag forandret

For Jesper Øland ønskede at gøre virksomheden endnu mere modstandsdygtig over for konjunkturerne.

- Jeg syntes ikke, vi var stærke nok. Jeg ville godt have, at vi skulle være endnu bredere funderet, fortæller han.

Sådan gik det til, at Persolit blev udvidet med et forretningsområdet stilladser. Dels som virksomheden kan bruge selv, men især til de kunder, som Persolit havde i industrien i forvejen.

I 2012 kom endnu et segment til. Det er teknisk isolering, også kaldet HVAC for heating, ventilation, air conditioning.

Da regnskabet for 2016 blev fremlagt, kunne Jesper Øland glæde sig over en betydelig fremgang, siden han trådte til som direktør.

- Vi havde fordoblet vores aktivitet, og vi var begyndt at lave overskud, så vi var meget stolte og glade for resultatet, fortæller Jesper Øland, som også kunne konstatere, at levegrundlaget var væsentlig forandret.

- Offshore og maritim er stort set væk. Vi er blevet vendt fuldstændig på hovedet. Vi er gået fra at have to, måske kun ét ben at stå på, til et firma med fem ben, og det er i lidt forskellige brancher, så vi er ikke så følsomme over for, at et enkelt marked går lidt i stå. Og det vi har skabt, kan der stadig bygges på, for vi er ikke færdige med at udvikle de ben, vi står på i dag.

En sørgelig periode

Men selv om det har været en periode i næsten konstant fremgang, har det bestemt ikke været sjovt alt sammen, fortæller Jesper Øland.

- Jeg har stillet mig op en palle i afdelingen på Lindø flere gange for at fortælle, at vi måtte skære medarbejderstaben til. Det er den mest sørgelige periode, jeg har haft som direktør, for det var medarbejdere med lang anciennitet. De havde været loyale over for firmaet i rigtig mange år og havde været med til at bygge det op til det, det var, fortæller Jesper Øland.

- Men der var krise, og vi kunne ikke finde aktiviteter, hvor vi kunne ansætte dem. Nogle få fik vi omplaceret, men ellers valgte mange at gå på pension eller efterløn. Det var virkelig en trist periode.

Nu ser Jesper Øland en lys fremtid for Persolit og søsterselskabet Danpro, men der er ikke planer om at udvide med flere forretningsområder.

- Nej, nu har vi nok bolde i luften, og dem skal vi have styret i den rigtige retning, så de bliver stærke og konkurrencedygtige, forklarer han.

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.

Mere om emnet

Se alle

Slut med at vide alt: Nye krav til lederrollen

Køb en drone: Alle virksomheder kan bruge ny teknologi

Køb en drone: Alle virksomheder kan bruge ny teknologi

Nytænkning skal på dagsordenen: Fremtiden er her nu

Nytænkning skal på dagsordenen: Fremtiden er her nu