Skal fjerne underskud: Kvinder har overtaget Ærø-bryggeri

I højsæsonen, som er sommerhalvåret, har Nina Folmer og Rise Bryggeri 15 ansatte.

Skal fjerne underskud: Kvinder har overtaget Ærø-bryggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rise Bryggeri på Ærø har været plaget af striber af underskud. Nu skal to kvinder rette op på tallene som direktører.

To kvindelige direktører for et bryggeri. Det er ikke set før i branchen, der er meget mandsdomineret. Så da Janni Bidstrup og Nina Folmer tiltrådte som bryggeridirektør ved Rise Bryggeri på Ærø, blev der lagt mærke til dem i bryggeribranchen.

Og selvom det hovedsageligt har været positive tilbagemeldinger, skal man som kvinde arbejde lidt hårdere for at sætte sig i respekt.

- Jeg har måttet sætte folk på plads, når de har kaldt mig for en lille sød pige, når jeg ikke forstod en problematik med det samme. Men det forstår folk godt. Det her med at være kvinde, og endda en ung en af slagsen, tænker jeg ikke så meget over, siger Nina Folmer.

Nina Folmer og Janni Bidstrup tiltrådte sammen med en helt ny bestyrelse i foråret. Målet er at vende en underskudsforretning, så bryggeriet kommer til at tjene penge.

Lang historie at fylde

Rise Bryggeri har en meget lang historie, der strækker sig helt tilbage til 1926. Men efter anden verdenskrig kunde bryggeriet ikke løbe rundt og begyndte derfor producere forskellige varer som is og tobak. En overgang lukkede Rise Bryggeri så.

Men da iværksætteren Kristoffer Seidenfaden besøgte sin familie på Ærø, opdagede han det gamle bryggeri, der var nedlagt, og besluttede sig for at genåbne det.

- Dermed var han med til at starte mikrobryggeribølgen, der på det tidspunkt skyllede ind over Danmark.

Konkurrencen dengang var heller ikke så hård, der var kun 32 bryggerier i Danmark, i dag er der 120 af slagsen, siger Nina Folmer.

Bent Morsø er brygger og har været ansat de seneste 10 år.
Bent Morsø er brygger og har været ansat de seneste 10 år.

Hård start på markedet

Starten var også hård. Der gik 3 år før der kom en øl på markedet. Siden er det gået fremad.

- Vi har i dag 25 procent af vores omsætning på ølproduktion 6,5 millioner kroner beværtninger på Ærø, og så er stort set resten af vores omsætning ved vores storkunde Coop, der aftager 60 procent, siger Nina Folmer.

Ved siden af levet bryggeriet af Cafedrift og turismerundvisninger i højsæsonen på Ærø:

- Vi bor stadig i de gamle traditionelle bygninger, her er smukt og vi har masser af byde på for turister, så det er en oplagt del af forretningen, siger Nina Folmer.

Der er altså mange steder, hvor man skal være dygtig i Rise Bryggeri. Og det er de færreste der kan vide nok til at lede både et bryggeri, et salg, markedsføring, café og turistrundvisninger.

- Derfor valgte bestyrelsen at dele direktørstillingen i to. Jeg tager mig af bryggeridelen og afsætningen. Janni Bidstrup tager sig af cafe og turisme, siger Nina Folmer.

En svær skude at vende

Rise Bryggeri har i sin levetid siden 2004 kun givet overskud ét år. Det var i 2012.

Så de to direktører har noget af en opgave foran sig. Det er deres ambition at vende skuden til en overskudsforretning:

- Planen er at vi cementere Rise Bryggeris brandt med få, men gode ølmærker. Hvor de andre mikrobryggerier udgiver mange forskellige øl og eksperimenterer med krydderier og smage, så vil vi gå i en mere konservativ retning. Vi vil gerne være kendt for en mere all round smag, og brande os på vores specielle historie, siger Nina Folmer.

- Ligesom vi også vil arbejde på at udvide Café og turismedelen af vores forretning. Så tror jeg, vi får succes med det her, siger Nina Folmer.

Skal fjerne underskud: Kvinder har overtaget Ærø-bryggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce