Kommentar

Disruption. Dis-hvaffornoget siger mange og tænker, at det vedrører ikke mig. Men lige meget om man hader eller elsker ordet, er man nødt til at forholde sig til det. Hellere i dag end i morgen. Og det gælder uanset, om man er alene i sin virksomhed eller leder for et stort foretagende.

For teknologier som droner, kunstig intelligens og 3D-print er ikke noget, "nogen" begynder at bruge i fremtiden. Fremtiden er her nu, og "nogen" er os alle sammen.

Iværksætter, forfatter og rådgiver Jonathan Løw fortæller i denne udgave af Erhverv+, at alle virksomheder bør sætte disruption på agendaen. Skrot punktet eventuelt, når I holder møder, sæt disruption på i stedet for. Om man så kalder det disruption, innovation eller nye idéer, er lige meget.

Det vigtige er, at man skaber en bevidsthed om, at nytænkning er nødvendig, og at alle virksomheder er nødt til at finde ud af, hvordan de vil udnytte teknologierne til at skabe nye former for værdi for kunderne. Ellers er der andre, som vil komme dig i forkøbet.

En vigtig pointe fra Jonathan Løw er også, at virksomheder ikke kan leve af at være forandringsparate. At være parat skaber en organisation, hvor medarbejderne er afventende og ellers fortsætter med at lave det, de altid har gjort. Nej, virksomhederne skal være forandringsskabende, hvis de vil undgå at blive overhalet indenom.

Persolit i Munkebo er et eksempel på en virksomhed, som ikke havde tid til at være forandringsparate. De var nødt til at skabe et nyt forretningsgrundlag for at overleve. I 2005 kom en tredjedel af omsætningen i Persolit fra skibsindustrien. Men det var en sårbar situation, for skibsindustrien skrantede i hele Europa.

Kursen blev ændret, og nye markeder blev indtaget. I dag er Persolit en robust virksomhed med fem uafhængige forreningsområder.

Du kan også læse om, at hvis du vil have succes som leder i en verden i konstant forandring, skal du begynde med at forstå, at du ikke selv gøre alt og vide alt. To eksperter i ledelse råder i stedet til at omgive dig med nogle mennesker, der kan noget andet dig selv, og som kan udfordre dig med skæve vinkler.

En opfordring fra Jonathan Løw er i øvrigt at investere i nogle af de nye teknologier for at forstå, hvad de handler om. Så måske er det en 3D-printer eller drone, der skal stå på ønskesedlen til jul i år?

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.

Mere om emnet

Se alle
Vendt på hovedet: Stor fynsk virksomhed tvunget til forandring

Vendt på hovedet: Stor fynsk virksomhed tvunget til forandring

Slut med at vide alt: Nye krav til lederrollen

Køb en drone: Alle virksomheder kan bruge ny teknologi

Køb en drone: Alle virksomheder kan bruge ny teknologi