Sparring: Sidste år takkede Liat Hansen, som driver sit eget reklamebureau, ja til Fynsk Erhvervs tilbud om at blive parret med en gratis rådgiver og sparringspartner, en såkaldt business advisor

- Morten kan alt det, jeg ikke kan. Han kan se det hele lidt ovenfra.

Det er Liat Hansen, der taler. Igennem det seneste års tid har Morten K. Madsen været hendes rådgiver og sparringspartner. Siden hun sidste år valgte at deltage i Fynsk Erhvervs vækstprojekt, Next Level, som går ud på at parre fynske ejerledere med andre erfarne erhvervsfolk, såkaldte business advisorer. Og hun blev parret med Morten.

Liat Hansens hoved bobler næsten over af gode ideer. Det er dem, hun har levet af de seneste næsten 13 år, hvor hun har stået i spidsen for sit eget reklamebureau, Liat Hansen Reklame. Hun stiftede firmaet alene - med kun en telefon og en computer - i dag har hun otte ansatte og en omsætning på lige omkring de 10 millioner kroner om året.

Sådan en udvikling kræver, at man ikke kun er dygtig til at lave reklamer. En virksomhed kræver struktur og overblik, og der har Liat Hansen nogle gange brug for hjælp.

- Jeg får virkelig mange ideer. Morten er god til at hjælpe mig med at strukturere dem og hjælpe mig til at finde ud af, hvilke jeg skal løbe videre med, siger hun.

For mens Liat Hansen er den kreative reklamekvinde, som ikke går så meget op i den langsigtede strategi, de økonomiske detaljer og hvad en ejerleder ellers måtte bokse med, placerer Morten K. Madsen sig i den stik modsatte grøft.

- Han kigger jo på økonomien. Det gør jeg også, men det er ikke mit fokus nummer et. Jeg laver reklamer, siger Liat Hansen.

Nu har Liat en strategi

Morten K. Madens er også selvstændig. Han driver firmaet Odin Consult, hvor han tilbyder kommerciel forretningsudvikling. Han har 14 års erfaring som forretningsudvikler, blandt andet som chef for forretningsudvikling igennem en årrække hos den østfynske kemivirksomhed Nord. Tidligere sad han i en lignende stilling hos græsfirmaet DLF Trifolium. Samtidig sidder han i en række bestyrelser.

Hans kernekompetencer hedder strategi, budgetter, økonomi og forretningsplaner.

- Når jeg kommer med de her sjofle ord, så tænker Liat, "hold nu kæft, du er godt nok en tørvetriller Morten." Men ikke desto mindre, så stille og roligt kan hun godt se, at det giver noget værdi at få noget struktur, at få tankerne ned på et stykke papir og få beskrevet, hvad det er man vil og få lagt en plan. Jeg er en værktøjskasse, Liat kan dykke ned i, siger Morten K. Madsen.

Han har blandt andet hjulpet Liat Hansen med at se frem og få lagt en strategi. Det har givet ro til at fokusere, mener Liat Hansen.

- Tankerne behøver ikke flyve sådan rundt, Der er styr på, hvad vi skal, siger hun.

Havde du da ikke en strategi før?

- Nej, strategier var noget, jeg lavede til mine kunder. Og det gik jo godt. Vi sidder med nogle af de største kunder i landet. Den ene dag tager den anden, så det var ikke noget, jeg havde tænkt over, at jeg også selv kunne have brug for, siger Liat Hansen.

Morten er gratis

Morten K. Madsen får ikke penge for at være business advisor. Tanken bag Fynsk Erhvervs Next Level er, at samarbejdet kommer begge parter til gode. En logik, som Morten K. Madsen kun kan nikke genkendende til.

- Jeg får lige så meget ud af det, som Liat gør. Jeg får for eksempel input på, hvordan en kvindelig erhvervsleder i virkeligheden styrer en virksomhed. Det gør hun nemlig på en helt anden måde, end en typisk mandlig erhvervsleder ville gøre. Det er jo vigtig viden for mig som rådgiver, siger Morten K. Madsen og fortsætter:

- Det er ikke kun mig, der udfordrer Liat. Der er masser af mine værktøjer, som hun udfordret på måder, de ikke ville blive nogen andre steder. På den måde bliver min værktøjskasse slebet.

Morten K. Madsen er i øjeblikket business advisor for tre fynske virksomheder.

Svær beslutningen

For mange ejerledere er det en meget skræmmende tanke at hente eksterne kompetencer som en professionel bestyrelse eller et advisory board ind i virksomheden. Sådan havde Liat Hansen det også.

- For mig som ejerleder er tanken om at lade for eksempel en bestyrelse træffe beslutninger for min virksomhed meget skræmmende. Jeg kan allerede mærke knuden i maven bare ved tanken. Det ville være som at give sit barn til en permanent plejemor, tror jeg.

Fynsk Erhvervs Next Level er et forsøg på at give fynske ejerledere muligheden for på en mere uforpligtende måde at opleve værdien af at invitere eksterne kompetencer ind i virksomheden. Det har virket for Liat Hansen.

- Morten er step one for mig. Han har vist mig, at det ikke behøver være så farligt at lege med nogen udefra. Tanken om næste skridt - et advisory board - er faktisk ikke så skræmmende mere. Det var et no go inden Morten og Next Level.

Mere om emnet

Se alle

Next Level

Stor interesse for nyt fynsk væksttiltag

Stor interesse for nyt fynsk væksttiltag